« Alle activiteiten

  • This event has passed.

In de voetsporen van Cornelis Van Eesteren

28 November, 2019 | 20:00 - 22:00

Als student aan wat tegenwoordig de Academie voor Bouwkunst heet, schreef Cornelis van Eesteren zich in 1921 met succes in voor de prestigieuze wedstrijd voor de Prix de Rome. Hij won en zo ontving hij een reis- en studiebeurs voor enkele jaren.

Van Eesteren kreeg de opdracht om de baksteen-architectuur in Duitsland en in de landen aan de Oostzee te bestuderen, maar was eigenlijk meer geboeid door het vraagstuk van de groeiende steden van Europa. Zijn denken over de toekomstige ontwikkeling van de stad kreeg concreet vorm toen hij in 1922 met een beurs van de Prix de Rome op reis ging naar Duitsland. Daar maakte hij kennis met docenten van het Bauhaus in Weimar en met vooruitstrevende kunstenaars en ontwerpers die de ontwikkeling van steden ook fascinerend vonden. Die contacten met de avant-garde van de beeldende kunst en architectuur vormden voor Van Eesteren de voedingsbodem voor een levenslange carrière als stedenbouwkundig ontwerper.

Van Eesterens ervaring indachtig, steunt de EFL-Stichting studenten en jong professionals in studiereizen en onderzoek. Sinds de oprichting van de stichting in 1988 zijn vele jongeren de wereld over gegaan. Wat betekende die ervaring voor hen? Hoe hielp het hen in hun ontwikkeling of project, en welke onuitwisbare ervaringen hebben zij opgedaan?

Om daarachter te komen nodigt de EFL Stichting samen met het Van Eesteren Museum een aantal van hen uit hierover te komen vertellen onder de titel : In de voetsporen van Cornelis van Eesteren.

Na een welkom en korte inleiding door Hilde Blank, onder meer voorzitter van de EFL-Stichting en Anouk de Wit, directeur Van Eesteren Museum, vertellen voormalig studenten van de TU Delft, de Academie van Bouwkunst Amsterdam, Wageningen University en Massachusetts Intsitute of Technology, Serah Calitz, Sverre van Klaveren, Lodewijk Luken, Quita Schabracq en Christopher de Vries over hun onderzoek. Wil je meer weten over wat zij waar onderzochten, lees dan de CV’s hieronder. Over hun studies, en over hun reis- en levenservaring opgedaan met een EFL- beurs, worden zij aan de tand gevoeld door Stan Majoor, Lector Coördinatie grootstedelijke vraagstukken aan de Hogeschool van Amsterdam en algemeen bestuurslid van de EFL-Stichting.

De avond wordt met een drankje afgesloten. Interesse om de avond bij te wonen? Reserveer gratis tickets.

In de voetsporen van Cornelis van Eesteren

Datum: donderdag 28 november 2019
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19:30.
Eindtijd: 22.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam
Toegang: Gratis met ticket


 

CV

Lodewijk Luken
In 2019 haalde Lodewijk Luken zijn diploma Architectuur aan de TU Delft met een specialisatie in Industrial Ecology. Hij heeft interesse voor circulaire economie in de leefomgeving.  In april 2018 reisde hij naar het eiland Paquetá nabij Rio de Janeiro waar hij onderzoek deed naar eilandcultuur en metabolisme. Tegenwoordig is hij werkzaam voor Superuse Studios in Rotterdam.

Christopher de Vries
Studeerde in 2011 af als Architect aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en in 2011 ontving zijn bachelor diploma van de TU Delft. Tijdens zijn studie werkte hij voor West 8 en Jo Coenen Architects. In de Verenigde staten maakte hij deel uit van de Havard GSD: New Geographies Lab en werkte voor OPSYS Landscape Infrastructure. Tussen 2012 en 2014 werkte hij voor ZUS in Rotterdam en gaf hij les op de TU Delft. In 2018 begon hij als onderzoeker voor Future Urban Regions. Sinds 2014 heeft hij samen met David Rademacher een eigen architectenbureau genaamd, Rademacher de Vries Architecten.

Quita Schabracq
Schabracq is momenteel Master student architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Schabracq heeft een interesse voor littekens in gebouwen en littekens in de stad. Dankzij de EFL stichting deed zij hier onderzoek naar in Beirut in Libanon. Naast haar master is Schabracq werkzaam voor M3H Architecten als assistent ontwerper.

Serah Calitz
Calitz behaalde in 2016 haar Master Architecture aan de TU Delft. Met behulp van de EFL stichting deed zij onderzoek naar: ‘A City of Comings and Goings: designing for and with migration’. Tegenwoordig is zij werkzaam als independent Researcher en Educator. Zij zet zich in voor diverse steden over de hele wereld.

Sverre van Klaveren
Van Klaveren is werkzaam als ‘Trainee Waterbeleid bij Unie van Waterschappen en Trainee bij Rijkswaterstaat: Convenant Bodem en Ondergrond. Daarnaast is hij werkzaam als Freelance schrijver. Met behulp van de EFL Stichting heeft hij onderzoek in Zuid Afrika gedaan. Hij deed daar onderzoek naar de historische en sociaal economische ontwikkelingen van lokale overheden.

Stan Majoor 
Majoor is lector Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken en directeur van het speerpunt Urban Management. Hij geeft leiding aan een onderzoeksprogramma over grootstedelijke vraagstukken in de Amsterdamse regio op het raakvlak van sociale, ruimtelijke, economische en bestuurlijke vragen. Daarnaast is hij geïnteresseerd in de spanning tussen innovatie en vernieuwing enerzijds en borging en consolidatie anderzijds in complexe organisaties. Financiering hiervoor wordt verkregen vanuit samenwerkingsverbanden met stedelijke partners en via subsidies van SIA-RAAK en diverse EU-programma’s. In 1999 reisde hij af naar Boston, Verenigde Staten.  Via een stage bij de gemeente Boston deed hij onderzoek naar de besluitvorming van het Central Artery (Tunnel Project).

Details

Date:
28 November, 2019
Time:
20:00 - 22:00