« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Op pad in de Brettenzone

9 April, 2022 | 13:30 - 17:00

| € 12,50
Meta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPressMeta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPressMeta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPressMeta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPressMeta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPress

Ga mee struinen door de stadswildernis de Brettenzone. Deze zaterdagmiddag vertelt landschapsarchitect Pieter Boekschooten onderweg alles over dit bijzondere groengebied tussen de Amsterdamse Haarlemmerpoort en Halfweg. Als ontwerper van stukjes Brettenzone kent hij de paden en bijzonderheden als geen ander. De wandeltocht voert je mee door het ruige riet, wilde bosschages en langs verscholen waterpartijen.

Tussen de Haarlemmertrekvaart en de Verlegde Rijnlandse Hoogwaterkering bevindt zich de Brettenzone, gepland als groene buffer tussen Amsterdam-(Nieuw-)West en het Westelijk Havengebied. In het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1934 waren hier volkstuinen, sportparken, parkstroken en infrastructuur gepland. Die geplande infrastructuur – de noordelijke verlegging van de Haarlemmerweg en de spoorlijn – gingen echter grotendeels niet door. Ook de in het AUP aangegeven recreatieve strook, 500 meter breed en 7 kilometer lang, is slechts uiterst beperkt gerealiseerd, omdat de verbindingen met de stad minimaal mogelijk waren.

Ook na het AUP werden voor het gebied veel plannen gemaakt, maar op een paar heuvels, wat sloten en één laantje na die wel zijn gerealiseerd, bleef het daarbij. Misschien een geluk bij een ongeluk? Vandaag de dag kenmerkt het gebied zich namelijk vooral als een unieke ruige stadswildernis en is het onderdeel van de Hoofdgroenstructuur én de Ecologische Hoofdstructuur. Beeldende kunstobjecten vormen nu de parels aan het Brettenpad dat als een snoer van Westerpark tot Spaarnwoude loopt. Een van de weinige geslaagde menselijke toevoegingen in het ‘Museum van Ruimtelijke Intenties’ waarin de natuur vrijwel al deze menselijke pogingen heeft bedekt.

Let op: Zorg zelf voor gepast schoeisel en kleding, want we gaan struinen door de ruige stadswildernis. We wandelen tot Station Halfweg. We keren terug naar Station Amsterdam Sloterdijk met de trein, op eigen kosten. Neem uw OV-chipkaart mee!

Datum: zaterdag 09 april 2022
Vertrektijd: 13.30 uur
Duur: 3,5 uur
Startlocatie: café BRET, Orlyplein 76, 1043 DP Amsterdam (tegenover de hoofdingang van Station Amsterdam Sloterdijk)
Kosten: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Kortingstarief: CJP, studentenkaart, Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Dagkaart Van Eesteren Paviljoen en Jaarkaart Van Eesteren Paviljoen.

Let op: de wandeling gaat in principe onder alle weersomstandigheden door. Zorg ervoor dat u zich voldoende voorbereid op de weersomstandigheden van die dag.

Toegankelijkheid: de wandeling gaat deels over (licht begroeide) struinpaden, waardoor de wandeling helaas zeer slecht tot niet toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking of met een kinderwagen. Lees meer over de toegankelijkheid van het museum op de pagina Toegankelijkheid.

Voertaal: Nederlands

Tickets: tickets voor deze activiteit kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via onze website. Ze zijn niet te koop aan de balie van het museum. Dit geldt ook voor kinderen t/m 12 jaar en deelnemers die gebruikmaken van een kortingspas of -kaart.

Koop tickets voor de wandeling Op Pad in de Brettenzone

Details

Date:
9 April, 2022
Time:
13:30 - 17:00
Cost:
€ 12,50
Event Category: