« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Op pad in de Tuinstad: Watergraafsmeer

23 August, 2020 | 13:30 - 15:00

| €12,50
Tuindorp Frankendael / 'Jeruzalem' in de Watergraafsmeer. Foto: Wikimedia.

De Westelijke Tuinsteden zijn het meest bekende resultaat van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), maar het eerste naoorlogse begin werd gemaakt in de Watergraafsmeer. In Tuindorp Frankendael (ook bekend als Jeruzalem) wordt voor het eerst gebouwd in de vorm van hoven, in een poging een alternatief te vinden voor de strokenbouw in Bos en Lommer, die als erg saai werd gezien. Dat is blijkbaar goed gelukt, want Jeruzalem heeft als eerste naoorlogse wijk van Nederland de status van rijksmonument gekregen.

Ook het zuidelijke deel van de wijk Middenmeer is onderdeel van het AUP. Tien portieketageflats aan de Avogadro-, Ohm-, Berthelot- en Edisonstraat zijn inmiddels monument. De portieketageflats uit 1953 van architect Piet Zanstra vormen een overgang tussen de vooroorlogse en naoorlogse manier van bouwen.

Gids Pieter Boekschooten voert u mee door de Hipsekrip en langs langzaam vervagende sculpturen.

Datum: zondag 23 augustus
Vertrektijd: 13:30 uur; duur excursie circa anderhalf uur
Startlocatie: Hogeweg 48, nabij Café 1800
Kosten: € 12,50
Met CJP/Stadspas € 2,50 korting / gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Voertaal: Nederlands

Let op: de wandeling gaat in principe onder alle weersomstandigheden door. Zorg ervoor dat u zich voldoende voorbereidt op de weersomstandigheden van die dag.

Toegankelijkheid: de wandeling bevindt zich in de openbare ruimte in Watergraafsmeer en is toegankelijk voor mensen met een beperking, voor zover de verantwoordelijke overheden deze toegankelijkheid hebben gerealiseerd. Lees meer over de toegankelijkheid van het buitenmuseum op de pagina Toegankelijkheid.

Koop hier tickets voor de wandeling

Het Van Eesteren Museum is met ingang van 20 juni 2020 weer open voor bezoekers. Tickets kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via de website. Voor al onze bezoekers gelden onze coronarichtlijnen en -maatregelen. Lees ze voorafgaand aan uw bezoek.


Details

Date:
23 August, 2020
Time:
13:30 - 15:00
Cost:
€12,50
van Eesteren Museum