« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Rondleiding Aireywoningen Slotermeer

3 June, 2017 | 11:30 - 13:00

| € 10,00

Rondleiding door de Aireywoningen in Slotermeer, onder leiding van Ron Baltussen, die momenteel door zijn bureau Hooyschuur worden gerenoveerd. Een unieke kans op een inkijk in dit wederopbouwproject.

De huidige renovatie van de Aireywoningen langs de Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam Nieuw-West, had anders uitgepakt wanneer een groep buurtbewoners en erfgoedorganisaties (Heemschut en ProWest) hiervoor niet in de bres was gesprongen. Is het behoud van deze woningbouwklassieker een uiting van een veranderende kijk op erfgoed? Een blik die uitgaat van de kwaliteiten van het bestaande, meer gericht op aanpassing en verbetering dan op vervanging en vernieuwing?

De woningen liggen in het ‘hart’ van het Van Eesteren buitenmuseum, beschermd stadsgezicht. Het ensemble omvat dertien woonblokken met zes blokjes losse winkelwoningen. De architect J.F. Berghoef baseerde zich bij zijn ontwerp uit 1951 op het bouwsysteem ontwikkeld door de Engelsman sir Edwin Airey. Met dit revolutionaire systeem kon goedkoop, serieel en in hoog tempo worden gebouwd. Het was een oplossing voor de hoge woningnood tijdens de wederopbouwperiode en werd in veel Nederlandse naoorlogse wijken toegepast.

“Kwaliteit is overal om ons heen, je moet het alleen zien en zichtbaar maken,” zegt Ron Baltussen, directeur van bureau Hooyschuur Architecten. Hij werkt momenteel aan de renovatie van de Aireywoningen en leidt ons hier rond. Welke keuzes heeft hij gemaakt bij de vernieuwing? Wat is zijn visie op het behoud en renovatie van modern erfgoed? En welke toekomst ziet hij weggelegd voor andere, iconische wederopbouwprojecten?

Voor meer informatie zie ook: Verslag Van Eesterengesprek #52: Toekomstbestendige Aireywoningen

Datum: zaterdag 3 juni 2017
Vertrektijd: 11:30 uur; duur excursie circa anderhalf uur.
Startlocatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester de Vlugtlaan 125, Amsterdam-Slotermeer
Kosten: € 10,00
Korting: € 7,50 met CJP/Stadspas/65+/EenBetereStad-ticket
Let op! Meebrengen: stevige schoenen voor op een bouwplaats
Bouwhelmen worden door het Van Eesteren Museum beschikbaar gesteld

Koop tickets


Renovatie Airey-woningen in Slotermeer. Buurtkrant GaSet; april 2017.

Details

Date:
3 June, 2017
Time:
11:30 - 13:00
Cost:
€ 10,00
Event Categories:
,

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer,1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl
van Eesteren Museum