« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Rondleiding Maison d’Artiste in Burgerweeshuis

8 December, 2018 | 12:00 - 13:30

|Recurring Event (See all)

One event on 12 January, 2019 at 12:00

Met de tijdelijke plaatsing van het ‘prototype’ Maison d’Artiste bij het Burgerweeshuis komen twee iconen uit de kunst en architectuur bij elkaar. Tijdens Open Monumentendag zijn zowel de expositie als het gebouw te bezoeken en worden doorlopend rondleidingen in kleine groepjes georganiseerd.

Over Maison d’’Artiste
Het Maison d’Artiste is een ontwerp uit 1923 voor een kunstenaarswoning door kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931) en architect/stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988). Het werd gepresenteerd tijdens ‘Les Architectes du Groupe De Stijl’, een tentoonstelling van baanbrekende architectuurontwerpen van de Nederlandse avant-garde beweging De Stijl in Galerie l’Effort Moderne in Parijs. Samen met ander werk toonde de woningstudie Maison d’Artiste aan waar De Stijl naar streefde: een radicale hervorming in de kunst en architectuur als reflectie op sociale, wetenschappelijke en technologische veranderingen in de maatschappij. Het model van het Maison d’Artiste was niet alleen een ruimtelijk sculptuur, maar ook een manifest voor nieuwe architectuur.

De invloed van het Maison d’Artiste is zichtbaar in het ontwerp van het Burgerweeshuis door Aldo van Eyck (1918-1999). Hij raakte tijdens zijn architectuurstudie bekend met het werk van De Stijl en Theo van Doesburg, later ontmoette hij ook Cornelis van Eesteren, mede verantwoordelijk voor het Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam. Van Eyck kwam in 1946 te werken onder Van Eesteren en Jakoba Mulder op de Afdeling Stadsontwikkeling van de Dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. Nog geen 10 jaar later startte Van Eyck met het ontwerp voor het Burgerweeshuis.

Er zijn sinds de jaren 80 verscheidene initiatieven geweest om het Maison d’Artiste, dat nooit is gerealiseerd maar waarvan de ontwerptekeningen en maquettefoto’s in tal van musea wereldwijd worden bewaard, alsnog te bouwen. De afgelopen jaren is onderzocht of het Maison d’Artiste op ware grootte (ca. 20x20x20 meter) kan worden gebouwd. Er is zelfs een stichting opgericht, Stichting Realisatie Maison d’Artiste, die zich hiervoor inspant. Voor de expositie heeft de stichting een maquette in bruikleen gegeven die de afgelopen jaren op verschillende plaatsen in de wereld te zien is geweest.

Onderzoek naar het Maison d’Artiste onder leiding van (inmiddels emeritus) professor Mick Eekhout op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, heeft geleid tot een wetenschappelijke reconstructie van het model: een prototype van het Maison in schaal 1:5. Het prototype staat nu tijdelijk op het binnenplein van het Burgerweeshuis en meet 4 x 4 x 4 meter.

In samenwerking met het Van Eesteren Museum en Stichting Maison d’Artiste Prototype is in de expositieruimte van BPD een tentoonstelling te zien over het ontwerp en reconstructie van het Maison d’Artiste. Zowel het Maison d’Artiste als het Burgerweeshuis blijven een inspiratiebron voor hedendaagse architecten en kunstenaars. In de tentoonstelling komen deze iconen bij elkaar.

Over het Burgerweeshuis
Het Burgerweeshuis is volgens velen het magnum opus van architect Aldo van Eyck. Hij werkte 5 jaar aan het ontwerp voordat in 1960 de deuren open gingen en 125 kinderen er  hun intrek konden nemen.

De lage, geschakelde paviljoens waren omringd door groen. Door de lichtkoepels en glazen puien trad het daglicht binnen. Van Eyck speelde een spel met schaal en zorgde zowel voor kleine, intieme hoekjes als grotere gezamenlijke ruimtes. De overgangen tussen binnen en buiten verliepen veelal geleidelijk. Hiermee ontwierp Van Eyck een gebouw dat recht deed aan zijn eigen woorden ‘een huis als een stad, een stad als een huis’.

Vanaf 1991 kreeg het gebouw een andere bestemming en kwam het een periode te staan, waarbij het verloederde. Na een zorgvuldige renovatie is het Burgerweeshuis recent in gebruik genomen door gebiedsontwikkelaar BPD en BPD Cultuurfonds als hun nieuwe hoofdkantoor.

Bezoek: Rondleidingen op elke tweede zaterdag van de maand. Aanmelden: Een week van tevoren via bpd. De rondleidingen worden georganiseerd i.s.m. ARTTRA.

Locatie: Burgerweeshuis, IJsbaanpad 1
Tijd: 12.00 – 13.30

Kosten: 25 euro

Kijk voor meer informatie en data op de website van bpd:

 

Lees meer over deze tentoonstelling in de media

Architectenweb: Schatkamer en tentoonstelling in Burgerweeshuis geopend

Architectuur NL: Maison d’Artiste in Burgerweeshuis

PropertyNL: Tentoonstelling in voormalig Burgherweeshuis Amsterdam

bpd: Voormalig Burgerweeshuis Amsterdam decor voor prototype en tentoonstelling ‘Maison d’Artiste’ (Video)


Details

Date:
8 December, 2018
Time:
12:00 - 13:30
van Eesteren Museum