« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Tentoonstelling: Skateboard City

7 May Sun - 16 July Sun

Skateboard City in Van Eesteren Museum, foto: Karijn Kakebeeke

De stad als speelplaats

7 mei t/m 16 juli 2023
Van Eesteren Museum Nieuw-West

Skateboard City is een grootschalige tentoonstelling over skateboardcultuur in relatie tot de stad: origineel, creatief en do-it-yourself.

Het obstakel is de uitdaging
Skateboard City is een grootschalige tentoonstelling over skateboardcultuur in relatie tot de stad: origineel, creatief en do-it-yourself. Skateboarders hebben een unieke blik op de stad. Waar sommige stadsbewoners muren en hekken zien als obstakels, beschouwen skateboarders deze als uitdaging. De stad is voor een skateboarder één grote speeltuin. Dit idee staat centraal in de tentoonstelling Skateboard City.

Het skateboarden vindt haar oorsprong in de jaren 60 in Californië toen surfers wielen van rolschaatsen onder hun boards monteerden en op land gingen surfen; zo werd skateboarden geboren. Eind jaren 70 werd het ook populair in Nederland en ontwikkelde skateboarden zich tot de professionele en veel beoefende sport die het nu is.

De tentoonstelling Skateboard City toont origineel archiefmateriaal van skateboarders uit Amsterdam, films, foto’s, muziek, maquettes, plattegronden én een skateboard ramp. Extra aandacht is er daarbij voor de relatie tussen skateboarding en architectuur. Dit wordt uitgelicht in diverse ontwerpprojecten met werk van onder andere Maurer United, OMA, SCALA+MANA en Bureau B+B.

 

Let’s roll! Gratis proeflessen skateboarden met Skateboard School Noord
Altijd al willen leren skateboarden? Grijp dan nu je kans! In samenwerking met de Skateboard School Amsterdam biedt het museum gratis proeflessen aan voor kinderen vanaf 7 jaar. De proefles is op instapniveau. De Skateboard School zorgt voor skateboards, helmen en bescherming. Voor of na de proefles kun je in het museum de tentoonstelling Skateboard City bezoeken. Reserveer hier je gratis proefles!

Skateboarden in het museum
Elke donderdag- en vrijdagmiddag van 15.00-17.00 uur kun je vrij skateboarden op de ramp!
Op vertoon van je skateboard krijg je gratis entree.

Friday Night Skateboard City x Cinema De Vlugt.
Kom op vrijdagavond naar het museum. Bezoek eerst de tentoonstelling Skateboard City en kijk daarna een film in Cinema De Vlugt.
Op vrijdag 7 juli is dat Mid90s. Een heerlijk nostalgische film waarin de 13-jarige Stevie opgroeit in het Los Angeles van de jaren 90. Zijn relatie met zijn alleenstaande moeder en oudere broer loopt niet altijd van een leien dakje. Hij vindt een uitlaatklep in skateboarden.
Een combiticket kost € 7,50 en koop je hier.

Vrijdag 7 juli 2023
18.30-20.30 uur: Skateboard City in Van Eesteren Museum
21.00-22.30 uur: Mid90s in Cinema de Vlugt (Burgemeester de Vlugtlaan 125, 1063 BJ  Amsterdam)

Fototentoonstelling GRIND: Skateboard City x Meervaart Studio x Foam x Boothuis
In het kader van Skateboard City organiseert het Van Eesteren Museum samen met Meervaart Studio, FOAM en Boothuis de fototentoonstelling GRIND. GRIND toont het werk van zes jonge Amsterdamse fotografen: Jody, Isabelle, Lieke, Ford, Gabriëlla & Isabel. Zij laten hun visie op de Amsterdamse skateboard scene zien. Onder begeleiding van oud-Foto-Lab-deelnemer Angie Louws maakten zij een serie foto’s over skateboardcultuur en de Amsterdamse skateboard scene.
GRIND is in juni toegevoegd aan Skateboard City en t/m 16 juli te bezichtigen in het Van Eesteren Museum en nog de gehele zomer in Boothuis aan de Sloterplas (Christoffel Plantijngracht 4, 1065 DA Amsterdam). Lees hier meer over dit project.

 

Tentoonstelling: Skateboard City
Data: 7 mei t/m 16 juli 2023
Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)

Lees hier de recensie over Skateboard City op de website van Street Art Museum Amsterdam.
Lees hier de recensie over Skateboard City op de website van het Parool.
Luister hier naar Opium waarin Jorn Konijn in gesprek gaat met Brecht van Hulten over Skateboard City.

 

Klik hier voor tickets voor de tentoonstelling

Details

Start:
7 May Sun
End:
16 July Sun
Event Category: