« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Spel & Stad: workshops tijdens schoolvakanties 2023

1 March Wed | 13:30 - 15:30

Spelende kinderen voor het Van Eesteren Museum, foto Karijn Kakebeeke

Speel (er) mee! Zoek je Aldo! Speelkaart, foto: Van Eesteren Museum

 

In 2023 staat het Van Eesteren Museum in het teken van Spel & Stad. In de educatieworkshops tijdens de schoolvakanties stellen we daarom de speelplaatsen van Aldo van Eyck centraal. Ooit waren er ruim 700 door Aldo van Eyck ontworpen speelplaatsen verspreid over heel Amsterdam! Waarvan er zich ruim 200 bevonden in Nieuw-West. Veel van deze speelplaatsen zijn helaas verdwenen, maar in de buurt van het Van Eesteren Museum zijn nog verschillende speelplaatsen te vinden. Zo staat er een groot klim- en duikelrek op het pleintje naast het museum. Het is in 2018 door het museum van de ondergang gered en vanuit de Stoomgemaalstraat in Amsterdam verplaatst naar het museum.

In de educatieworkshops van 2023 staan deze speelplaatsen centraal. Elke schoolvakantie behandelen we andere speeltoestellen waarbij we uitgaan van één of twee speeltoestellen uit de speelkaarten Speel (er) mee! Zoek je Aldo!. Soms gecombineerd met tentoonstellingen of ander programma in het museum. We knutselen met foam, papier, karton en andere materialen en samen met Mouna en Milan maken wij een fantasievolle reis lang deze speeltoestellen.

In de voorjaarsvakantie schuilen wij in de iglo
In de zomervakantie dwalen wij door het zand en springen wij over het water van steen naar steen. En in de herfstvakantie eindigen wij bij het grote speeltoestel voor het museum. De kunstwerken die je in de workshop(s) maakt, passen samen in de bewaardoos Spel & Stad.

Spel & Stad: Aldo van Eyck
Het was de overtuiging van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren dat de stad er is voor wonen, werken én recreëren. Hij vertaalde die overtuiging naar zijn Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam waarin ruimschoots aandacht was voor spelen. In het plan is veel groen en water en er zijn speelplaatsen waartoe kinderen makkelijk toegang hebben. Architect Aldo van Eyck kreeg de opdracht in elke buurt zo’n openbare speelplaats met veel verschillende speelmogelijkheden te realiseren. Meestal is er zand, soms water, en altijd een eenvoudig speeltoestel dat de fantasie van kinderen prikkelt. Een klimrek is niet alleen bruikbaar voor klimmen, maar dient ook als praatheuvel of uitkijkpost en met een kleed erover is het ineens een hut.

Voorjaarsvakantie 2023: workshop Schuilen in de iglo
Op woensdagmiddag 1 maart gaan we van start! Eerst maak je een iglo. We knutselen met foam, papier, karton en andere materialen. Daarna zet je jouw iglo samen met Mouna en Milan in een sneeuwlandschap.

Data: woensdag 1 maart 2023
Tijdstip: 13.30-15.30 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Leeftijd: 7 t/m 12 jaar
Prijzen: € 4,00 (kinderen t/m 12 jaar) | gratis (kinderen t/m 12 jaar met Stadspas)

Reserveer hier je tickets vooraf online via onze website

Details

Date:
1 March Wed
Time:
13:30 - 15:30
Event Category: