« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Tentoonstelling Collecting the City #2: Operatie Wonen

25 September, 2022 - 21 May, 2023

Rad van (on)Fortuin
Rad van (on)FortuinGrote en Kleine Verfdoos, portiekflats in Slotermeer. Bouwjaar 1954, ontwerp van architect Allert Warners. Fotografie Luuk Kramer

Vanaf zondag 25 september 2022 is de tentoonstelling Collecting the City #2: Operatie Wonen te zien in het Amsterdam Museum aan de Amstel. Het Van Eesteren Museum levert daaraan een bijdrage.

Operatie Wonen
De tentoonstelling Collecting the City #2: Operatie Wonen blikt ⎼ vanuit het heden ⎼ terug op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. De ontwikkelingen van woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten wordt getoond en er wordt ingezoomd op de huidige wooncrisis. Welke problemen spelen momenteel op de woningmarkt? Is er verschil tussen hoe je wilt wonen en hoe je kúnt wonen? Zijn daarvoor oplossingen? De woonvisie van deskundigen geeft hier inzage in, maar ook die van buurtbewoners. Zij komen aan het woord over hun wijk. Wat trok ze in eerste instantie aan in die buurt? Is dat veranderd?
Het resultaat is een kritische reflectie op de ontwikkeling en de huidige woonsituatie in vier Amsterdamse wijken: Van der Pekbuurt, De Baarsjes, Slotermeer en het Oostelijk Havengebied.

Grote en Kleine Verfdoos
Het Van Eesteren Museum draagt bij aan Operatie Wonen door te kijken naar het wonen in de Westelijke Tuinsteden in de jaren 50 van de vorige eeuw. We zoomen in op de flats Grote en Kleine Verfdoos in Slotermeer en vragen een bewoonster van het eerst uur: Hoe was het om te wonen in een nieuwe tuinstad? Hoe was het om te wonen in een modelflat? En welke rol speelde Stichting Goed Wonen in het huis(houden) destijds?

Collecting the City #2
Operatie Wonen is onderdeel van de tentoonstelling Collecting the City #2. In het project Collecting the City (2021-2025) ‘verzamelt’ en presenteert het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen uit Amsterdam de verhalen en objecten van de levendige stad van nu. Tot 2025, wanneer de stad Amsterdam 750 jaar wordt, werkt het Amsterdam Museum aan het aanvullen van zijn collectie met thema’s die mensen in de stad bezighouden. Buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners delen hun verhalen en objecten over de stad Amsterdam. Collecting the City #2 is de tweede tentoonstelling binnen dit project.

Museum om de Hoek
Vaste samenwerkingspartner in het project Collecting the City is de stichting Museum om de Hoek. Museum om de Hoek is een bijzonder samenwerkingsverband van 23 buurtmusea uit Amsterdam, waaronder het Van Eesteren Museum. Deze buurtmusea laten bezoekers kennismaken met bijzondere buurten van Amsterdam en hun verhalen. Zij vertellen over de lokale geschiedenis, het culturele erfgoed en het samenleven in en rondom de stad in verleden, heden en toekomst. In wisselende samenstellingen leveren zij bijdragen aan de tentoonstellingen van Collecting the City. Aan Collecting the City #2 werken mee: Museum Amsterdam Noord, Historisch Archief De Baarsjes, Van Eesteren Museum en Borneo Architectuur Centrum.

Oproep: last van de wooncrisis?
Voor de tentoonstelling Collecting the City #2: Operatie Wonen en voor een videoreeks over de wooncrisis in Amsterdam, is het Amsterdam Museum op zoek naar Amsterdammers met een bijzondere woonsituatie. Bent u een couchsurfer, een student die maar niet bij zijn/haar ouders wegkomt of heeft u nog steeds geen woning kunnen kopen? Heeft u last van de wooncrisis? Neem dan contact op met het Amsterdam Museum via oproep@amsterdammuseum.nl en deel uw verhaal. Dit kan uiterlijk tot 7 september 2022.

 

Collecting the City #2: Operatie Wonen
Data: zondag 25 september 2022 t/m zondag 21 mei 2023
Tijden: dagelijks, 10.00-17.00 uur
Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam
Kosten en tickets: zie www.amsterdammuseum.nl
Er zijn kortingen voor houders van een Museumkaart, VriendenLoterij VIP-Kaart, ICOM-kaart, Stadspas Amsterdam of IAmsterdam City Card.
Klik hier voor meer informatie over Operatie Wonen

 

Collecting the City #2 is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Amsterdam Museum, ImagineIC, CBK Zuidoost, Cleo Campert en Museum om de Hoek. Het project Collecting the City wordt ondersteund door het VSBFonds en Gemeente Amsterdam.

 

Details

Start:
25 September, 2022
End:
21 May Sun