« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Tentoonstelling ‘Het Rijtjeshuis’

10 October, 2014 | 13:00 - 30 January, 2015 | 17:00

| Free
Het Rijtjeshuis

Graag nodigen wij u uit voor onze nieuwe tentoonstelling ‘Het rijtjeshuis’, te zien van 10 okober t/m 30 januari 2015. De expositie is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Bernard Hulsman en fotograaf Luuk Kramer.

Het rijtjeshuis, wie is er niet in opgegroeid? Dit oer-Hollandse fenomeen wordt gevierd in een (foto)tentoonstelling met zowel aandacht voor de geschiedenis en oorsprong als voor de toekomstige ontwikkeling van dit type woning.  Deze ‘reizende’ tentoonstelling komt van ABC Architectuurcentrum Haarlem, en wordt nu door het Van Eesteren Museum naar Amsterdam gehaald.

De geschiedenis van het Nederlandse rijtjeshuis
De expositie toont de geschiedenis van het Nederlandse rijtjeshuis aan de hand van foto’s en plattegronden. De ontwikkeling wordt geschetst vanaf de oorsprong van het klooster in de 16e en de 17e eeuw, via arbeiderswoningen en de rijtjeshuizen uit het ‘Vinextijdperk’ naar het rijtjeshuis van vandaag. Ook wordt zichtbaar dat het rijtjeshuis als typologie architecten, ontwikkelaars en bouwers nu nog altijd inspireert. De basis van deze expositie is de publicatie ‘Het rijtjeshuis, de geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen‘ van architectuurcriticus en journalist Bernard Hulsman en fotograaf Luuk Kramer.

Hét typische Nederlandse huis
Bernard Hulsman stelt dat het rijtjeshuis hét typische Nederlandse huis is en dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking een dergelijke woning bewoont. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen in Nederland zijn rijtjeshuizen. Dit betekent dat naar schatting ruim 10 miljoen van de bijna 17 miljoen Nederlanders een rijtjeshuis bewonen. Niet alleen om kwantitatieve redenen is het rijtjeshuis hét Nederlandse huis. De aaneengeregen identieke woningen, die vaak in een carré staan opgesteld en zo herinneren aan de vorm van een klooster of de hofjes, passen bij het ‘gepolder’ en de Nederlandse consensus- en overlegcultuur. Ze vormen een gemeenschap van gelijke individuen: iedereen heeft hetzelfde huis maar wel met een eigen voordeur en een eigen tuin.

Burgerlijk, saai en monotoon?
Hoe diep het rijtjeshuis ook is verankerd in de Nederlandse cultuur, het heeft een slechte reputatie. Het rijtjeshuis, en zeker de doorzonwoning, staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is ten onrechte, zo laat de tentoonstelling ‘Het Nederlandse rijtjeshuis‘ zien. Het Nederlandse rijtjeshuis is het tegendeel van saai en kent een wonderlijk grote diversiteit. Bovendien heeft het een lange geschiedenis die begint in de oude hofjes in de Nederlandse steden.

De rijkdom van het Nederlandse rijtjeshuis
Voor de expositie en het boek ‘Het Nederlandse rijtjeshuis, geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen’ bracht architectuurfotograaf Luuk Kramer de rijkdom van het Nederlandse rijtjeshuis in beeld. Om een goede vergelijking tussen alle rijtjeshuizen mogelijk te maken, heeft Kramer ze allemaal op dezelfde, droge, objectieve manier gefotografeerd: frontaal en bij grijs winterweer.

Ook in Nieuw-West
Ook in Nieuw-West kan men niet heen om het rijtjeshuis. In de Westelijke Tuinsteden vind je naast portieketagewoningen, duplexwoningen en flats ook veel rijtjeshuizen. Van Eesteren vond in de opzet van de Westelijke Tuinsteden diversiteit heel belangrijk. Tussen de portieketagewoningen en de hoogbouw in werden veel rijtjes met eengezinswoningen gebouwd. In de Couperusbuurt vind je bijvoorbeeld identieke aan elkaar geschakelde eengezinswoningen van architecten Snellebrand en Tuynman (1954). In Slotervaart- Zuid is het Bluebanddorp met de zaagtandwoningen van Van Gool (1959), maar ook in uitbreidingen als Nieuw-Sloten en Middelveldse Akerpolder en in de vernieuwingsgebieden in Nieuw-West is het rijtjeshuis alom vertegenwoordigd. Denk aan het project Hartenlust van Kempe Thill Architecten in de Domela Nieuwenhuisstraat.

Openingstijden
Elke vrijdag en zaterdag, en iedere eerste zondag van de maand, is het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-West geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Van Eesterengesprekken
Dit najaar staan de maandelijkse Van Eesterengesprekken in Slotermeer in het teken van het Rijtjeshuis. Kijk voor meer informatie over het eerstvolgende Van Eesterengesprek in de agenda. Voorts is er op zaterdag 15 november een fietsexcursie langs Rijtjeshuizen in Nieuw-West.

22 oktober: Van Eesterengesprek #36: “Bespiegelingen over het rijtjeshuis”.
Bernard Hulsman en Pieter Hoexum zullen spreken over hun boeken ‘Het Nederlandse Rijtjeshuis, geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen’ en ‘Kleine filosofie van het rijtjeshuis’.

12 november: Van Eesterengesprek #37: Het Nederlandse Rijtjeshuis – de lange weg naar Peking.
Noud de Vreeze kan bogen op meerdere publicaties en een proefschrift over de kwalitatieve grondslagen voor de sociale woningbouw in Nederland. Kenner bij uitstek dus van de Nederlandse woningbouw, en daarmee ook van het rijtjeshuis.
In zijn verhaal is er extra aandacht voor de rijtjeshuizen in de Westelijke Tuinsteden.

22 november (niet op 15 november): In aansluiting op het Van Eesterengesprek #37 is er een Fietsexcursie onder leiding van Noud de Vreeze en Erik Swierstra langs Rijtjeshuizen in de Westelijke Tuinsteden. Start om 14.00 uur bij het Van Eesteren Museum; einde circa 16.00 uur.

17 december: Van Eesterengesprek #38: Het rijtjeshuis in Nieuw-Sloten.
Anouk de Wit en Wil Val over de totstandkoming van de wijk en het rijtjeshuis van de jaren negentig.
Stedenbouwkundig ontwerper Wil Val en architectuurhistorica Anouk de Wit en zijn beide Nieuw-Slotenfans. Wil Val was betrokken bij het stedenbouwkundig ontwerp en de deelplannen, De Wit bestudeerde in de jaren negentig de totstandkoming van de wijk.

Interessant in dit kader is het recent uitgekomen boek ‘Kleine filosofie van het rijtjeshuis‘, door Pieter Hoexum.


Rotterdam, Lindtstraat 12060-40. Foto: © Luuk Kramer.Bejaardenwoningen in rijtjes in Slotermeer. Foto: Noud de Vreeze.Atelierwoningen Van Karnebeekstraat in Geuzenveld. Foto: BMA.Louis Couperusstraat in Slotermeer. Foto: Noud de VreezeBetondorp in Amsterdam-Oost. Foto: Noud de Vreeze.

Het Rijtjeshuis, Bernard Hulsman en Luuk Kramer.

Tentoonstelling 'Het Rijtjeshuis' Uit: de Westerpost van 8 oktober 2014.

Tentoonstelling ‘Het Rijtjeshuis’ Uit: de Westerpost van 8 oktober 2014.

Details

Start:
10 October, 2014 | 13:00
End:
30 January, 2015 | 17:00
Cost:
Free
Event Categories:
,

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer,1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl
van Eesteren Museum