« Alle activiteiten

Tentoonstelling: Nettie Mons & Floor Nijdeken & Saar Scheerlings

14 September Thu - 24 September Sun

14 september – 24 september 2023

Op donderdag 14 september opent de tentoonstelling Nettie Mons & Floor Nijdeken & Saar Scheerlings voor Glue Amsterdam in het Van Eesteren Museum. De tentoonstelling toont nog nooit eerder getoonde borduurkunstwerken van selfmade kunstenaar Nettie Mons (1930-2017) en hedendaagse, nieuwe textielsculpturen van kunstenaar Saar Scheerlings. Daarnaast kun je zelf aan de slag bij Crossover Collective, de borduurtafel gemaakt door ontwerper Floor Nijdeken.

Nettie Mons: Kruissteekkoningin
De tentoonstelling Nettie Mons: Kruissteek koningin presenteert een groot aantal bordurijen van Nettie Mons (1930-2017). Mons werd geboren in Amsterdam, behaalde in 1950 haar handwerkdiploma en twee jaar later haar onderwijsbevoegdheid. Daarna ging zij werken als onderwijzeres. Nadat ze in 1960 trouwde Mons met Jan Steven Cloeck van Dijk werd zij met lof ontslagen, iets wat gebruikelijk was in die tijd. Een getrouwde vrouw kon immers niet werken, was het idee. Mons verwerkte dit ontslag nauwelijks. Zij vond het oneerlijk en bleef haar hele leven boos. Toen de kinderen uit huis gingen, zocht Mons een nieuwe zinvolle besteding. Mons: ‘Na wat zoeken en prutsen, ben ik gekomen tot het vervaardigen van bordurijen. (…) Een schilderij wordt gemaakt met verf en penseel en een massa streken, een bordurij met naald en draad en een massa steken.’ Mons zag haar borduurpraktijk als volwaardig werk. Per bordurij hield zij nauwkeurig het aantal gewerkte uren bij en zo kon zij voor elk werk een prijs berekenen.

De tentoonstelling is gecureerd door Dorota Dabrowska.

Bordurij door Nettie Mons.

Bordurij door Nettie Mons.

Floor Nijdeken: Crossover Collective
Crossover Collective is een tweepersoons borduurtafel ontworpen door de Nederlandse ontwerper Floor Nijdeken. Speciaal voor Glue Amsterdam toont het Van Eesteren Museum drie borduurinstallaties van zijn hand. Met zijn installaties wil Nijdeken bezoekers uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan tijdens het borduren. Gezamenlijk wordt er zo één groot borduurwerk gemaakt. Schuif aan bij Crossover Collective en draag je steekje bij aan het borduurwerk!


Borduurinstallatie voor het Fries Museum, ontworpen door Floor Nijdeken.

Saar Scheerlings:
Saar Scheerlings (Eindhoven, 1990) is een designer en kunstenaar die met name textiele werken ontwerpt en produceert. Ze experimenteert met nieuwe maakwijzen geïnspireerd door textiele ambachten en gebruikt materialen die ze lokaal vindt, zoals antiek Frans linnen of restjes zijdeverf van een buurvrouw. Haar proces doet denken aan jazzmuziek, fusion cooking of het leven in oude havensteden waar met plezier wordt uitgewisseld en getransformeerd. Hieruit ontstaat een oeuvre dat grip geeft aan de chaotische wereld van willekeurigheid, betekenisloosheid en een veelheid aan materialen, vormen en kleuren. Met haar werken creëert ze een eigen wereld waarin toeval wordt omarmd en toegeëigend, wat een suggestie van betekenis en devotie opwekt. In het Van Eesteren Museum toont zij drie nieuwe werken: beschilderde met zijde gemaakt talismannen van 50 cm hoog.

Nettie Mons & Floor Nijdeken & Saar Scheerlings
Donderdag 14 tot en met zondag 24 september 2023
12.00-17.00 uur
Koop hier tickets voor de tentoonstelling

 

Details

Start:
14 September Thu
End:
24 September Sun
Event Category: