« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Tentoonstelling: Spelen in Nieuw-West

20 July Thu - 3 September Sun

Tentoonstelling Spelen in Nieuw-West, 20 juli t/m 3 september 2023 - Foto Karijn Kakebeeke
Tentoonstelling Spelen in Nieuw-West, 20 juli t/m 3 september 2023 - Foto Karijn Kakebeeke

Tentoonstelling Spelen in Nieuw-West, 20 juli t/m 3 september 2023 – Foto Karijn Kakebeeke

Donderdag 20 juli t/m zondag 3 september 2023

Op donderdag 20 juli 2023 opende het Van Eesteren Museum de tentoonstelling Spelen in Nieuw-West. Deze tentoonstelling toont verhalen van spel en spelen in het groene stadsdeel Amsterdam Nieuw-West. Door middel van verhalen, herinneringen, foto’s en objecten van buurtbewoners geeft de tentoonstelling een beeld van hoe er vroeger, nu en in de toekomst werd en wordt gespeeld.

Spelen in Nieuw-West
Spelen is nauw verbonden met stadsdeel Nieuw-West. In de opzet van de nieuwe wijken en stadsdelen van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam die na de Tweede Wereldoorlog verrezen, waren aandacht en ruimte voor het (spelende) kind belangrijke pijlers. Met als gevolg dat een deel van de openbare ruimte werd ingevuld met plekken waar kinderen vrij en veilig samen konden spelen. Hoe werd er in het verleden gespeeld? En hoe wordt er nu gespeeld? En wat zijn de verhalen rondom spelen? Om antwoord te geven op die vragen ging het Van Eesteren Museum op zoek naar verhalen van bewoners over spelen in Nieuw-West.

Foto: Karijn Kakebeeke

Groen, ruimte & water
Nieuw-West bevat veel groen, ruimte, water, unieke speelplaatsen en voetbalveldjes, zoals het A. Nouri Plein. Samen nodigen zij al decennialang uit tot spel, ontspanning en ontmoeting. De Sloterplas, bewust door stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren ontworpen in het hart van Nieuw-West, neemt daarbij een centrale plaats in. Het is een locatie voor recreatie, plezier en spel.

Spelen is een vrolijke activiteit die vaak wordt gefilmd en gefotografeerd. De eerste keer dat een kind zonder zijwielen weet te fietsen. Opa’s en oma’s met hun kleinkinderen in de speeltuin spelen. Jongeren die een potje straatvoetbal spelen. Dit beeldmateriaal laat niet alleen een verandering in spel zien, maar ook de groei van de wijk en een voortdurend veranderende bevolkingssamenstelling.

Foto: Karijn Kakebeeke

Tentoonstelling: Spelen in Nieuw-West
Data: donderdag 20 juli t/m zondag 3 september 2023
Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)

Koop hier tickets voor deze tentoonstelling

 

De tentoonstelling Spelen in Nieuw-West wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

 

Details

Start:
20 July Thu
End:
3 September Sun