« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Tentoonstelling: Spring High

1 October, 2021 - 10 October, 2021

Spring High, gouache on paper, 2020. Gemaakt door Jantien Jongsma.
  • Spring High, gouache on paper, 2020. Gemaakt door Jantien Jongsma.
    Spring High, gouache on paper, 2020. Gemaakt door Jantien Jongsma.

Van vrijdag 1 t/m zondag 10 oktober 2021 toont het Van Eesteren Museum de bijzondere tentoonstelling Spring High met kunstwerken van jonge makers en kunstenaars uit de buurt.

Dit jaar bestaat Leergemeenschap Spring High in Slotermeer vijf jaar. Met een lustrumboek en een kleine tentoonstelling in het Van Eesteren Museum wordt dit heugelijke feit gevierd. De tentoonstelling Spring High toont kunstwerken die zijn gemaakt door leerlingen van Spring High. Samen met kunstdocent Jantien Jongsma maakten zij tekeningen op papier met verschillende materialen, zoals kleurpotlood en houtskool. Daarnaast maakten zij ook een lustrumboek dat in het Van Eesteren Museum te zien is, daarnaast verkopen wij het boek ook in onze museumwinkel. Het van Eesteren Museum is vereerd om werk van jonge makers en kunstenaars uit de buurt in het museum te presenteren in de tentoonstelling Spring High. Een deel van de kunstwerken wordt in New Metropolis tentoongesteld.

Bijzonder gebouw en een bijzondere omgeving als inspiratiebron
Inspiratie voor de tentoonstelling en het lustrumboek ontstond in het schoolgebouw, de buurt Slotermeer en de omringende natuur, zoals het Gerbrandypark. Thema’s die centraal staan in de tentoonstelling zijn samen bewegen, jezelf ontwikkelingen, in verbinding staan met elkaar, de docenten en de wereld om je heen.

Spring High, voor leerlingen vanaf 10 jaar die nieuwsgierig zijn naar anderen en de wereld om hen heen, is sinds 2016 gehuisvest in een bijzonder gebouw: de voormalige Christelijke ULO in de Herman Poortstraat in Nieuw-West. Het schoolgebouw werd gebouwd in 1965 en is een ontwerp van Architect J.B Ingwersen. Inmiddels is het een gemeentelijk monument. Ingwersen stond als architect sterk onder invloed van architect Le Corbusier. Volgens kunstdocent Jongsma vormde het gebouw een belangrijke inspiratiebron bij het maken van de werken voor deze tentoonstelling: ‘Het is een fijn en licht gebouw met extra grote klaslokalen, ‘leerpleinen’, waar onze leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus door elkaar zitten en les hebben. Daarnaast was Nieuw-West een belangrijke inspiratiebron voor de kunstwerken van de tentoonstelling. Het is zo zorgvuldig ontworpen met goede woningen en groenstroken. De leerlingen kunnen veilig naar school komen en sporten iedere dag in het Gerbrandypark.In de tentoonstelling en het lustrumboek willen wij dat zichtbaar maken en uitdragen. Met divers beeld, werk van leerlingen, fotografie van onder andere Stephan Keppel en Jantien Jongsma en met teksten.’

Over Spring High
Leergemeenschap Spring High bestaat sinds 2016 en is een bijzondere school in Amsterdam Nieuw-West met een nieuwe onderwijsvorm; in een combinatie van primair en voortgezet onderwijs worden jongeren, in het voorjaar (spring) van hun leven, uitgedaagd zichzelf en hun talenten te ontdekken. Vanaf groep 7 van het basisonderwijs zitten de leerlingen samen met leerlingen van het middelbaar onderwijs in één gebouw en volgen zij samen onderwijs. Hierdoor is er geen ‘harde’ overgang van de basisschool naar de middelbare school, maar ontstaat er een doorlopende leerlijn die pedagogisch-didactisch en vakinhoudelijk is. Ook is er veel ruimte voor creativiteit. De tentoonstelling Spring High is daarvan een mooi resultaat.

Data: 1 t/m 10 oktober 2021
Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum (Van Eesteren Paviljoen), Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)
Tickets: reserveer uw tickets voor deze tentoonstelling vooraf via onze website. Dit geldt voor iedereen, ook voor bezoekers die gratis toegang hebben, zoals kinderen t/m 12 jaar en houders van kortingspassen en -kaarten (waaronder Stadspas Amsterdam en Museumkaart).

Koop hier tickets voor het paviljoen

Met dank aan
Deze tentoonstelling is een initiatief van Spring High en Het Van Eesteren Museum. Met dank aan Jantien Jongsma en New Metropolis.

Details

Start:
1 October, 2021
End:
10 October, 2021

Venue

Van Eesteren Paviljoen
Noordzijde 31
Amsterdam, 1064 GV
+ Google Map
Website:
www.vaneesterenmuseum.nl