« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Terug naar de Akbarstraat

15 December, 2019 | 14:00 - 19:00

De documentaire Terug naar de Akbarstraat wordt pas in januari 2020 door de NPO uitgezonden op televisie, maar het Van Eesteren Museum mag eenmalig een speciale voorvertoning organiseren op 15 december 2019. U kunt daarbij zijn.

De documentaire is een tweeluik van Gülsah Dogan waarin Felix Rottenberg bijna 20 jaar later terugkeert naar de Akbarstraat. In 2002 maakte hij er een documentaireserie waarin hij een schets maakte van een vergeten zwarte wijk met een falend bestuur en vol onderlinge spanningen tussen bevolkingsgroepen.

De wijk die ooit te boek stond als ‘de slechtste wijk van Nederland’ (Vogelaarwijk nummer 1) is nu door de grootschalige stedelijke vernieuwing die er het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden, grotendeels onherkenbaar geworden vergeleken met bijna 20 jaar geleden. Veel sociale huurwoningen werden gesloopt en vervangen door koop- en luxere huurwoningen. Wat deed dit met het buurtgevoel, de bevolkingssamenstelling en de onderlinge spanningen? Hoe gaat het nu met de kinderen die in 2002 werden gefilmd? En klopt – met de kennis van nu – het beeld dat Rottenberg destijds schetste van de problemen in de wijk?

In dezelfde buurt organiseert het Van Eesteren Museum al lange tijd een wandeling onder leiding van een gids. Dit westelijke deel van de wijk Bos en Lommer is na de oorlog gebouwd, ongeveer gelijktijdig met de wijk Slotermeer. Oud-bewoonster en cultuurwetenschapper Karin Ruisch neemt geïnteresseerden mee door de buurt. Tijdens de wandeling vertelt ook zij over het veranderende straatbeeld van de Kolenkitbuurt. De buurt verandert; niet alleen wat betreft stedenbouw en architectuur, maar ook wat betreft de sociale geschiedenis en de samenstelling van de bevolking.

Op zondag 15 december 2019 brengen wij de observaties van Felix Rottenberg en Karin Ruisch met betrekking tot de Kolenkitbuurt samen in een bijzondere combinatie van de wandeling en de documentaire. Om 14.00 uur verkennen Guido Wallagh (voorzitter bestuur Van Eesteren Museum) en Karin Ruisch (wandelgids) met de deelnemers al wandelend de Kolenkitbuurt. Aansluitend begeleiden zij iedereen per fiets of lopend naar het Van Eesteren Paviljoen. Daar wordt om 16.30 uur de documentaire Terug naar de Akbarstraat vertoond.

Voor wandeling en documentaire is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus boek hier snel een ticket.
Wilt u niet mee wandelen, maar alleen de documentaire zien? Dat kan ook. Klik dan hier om daarvoor gratis tickets te reserveren.

Wandeling Kolenkitbuurt
Datum: zondag 15 december 2019
Vertrektijd Kolenkitwandeling: 14.00 uur
Eindtijd Kolenkitwandeling: 15.30 uur
Start- en eindlocatie van de wandeling: Wiltzanghlaan 60, 1061 HC Amsterdam
Start documentaire (in Van Eesteren Paviljoen): 16.30 uur
Eindtijd documentaire: 19.00 uur
Ticket wandeling + documentaire: € 12,50 | € 10,00 (CJP/Stadspas) | gratis (kinderen t/m 12 jaar)

Documentaire Terug naar de Akbarstraat
Datum: zondag 15 december 2019
Starttijd: 16.30 uur
Eindtijd: 19.00 uur
Locatie: Van Eesteren Paviljoen
Ticket documentaire: gratis met ticket

Koop hier tickets voor wandeling en/of documentaire

 

De documentaire Terug naar de Akbarstraat wordt op woensdag 22 en donderdag 23 januari 2020 om 22.15 uur bij de NPO uitgezonden.

Terug naar de Akbarstraat is een coproductie van De Familie Film & TV en NTR. Tot stand gekomen met steun van CoBO, Fonds 21, Gemeente Amsterdam en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting. De impact is mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, Stichting DOEN, Impact Makers en IZI Solutions.
Regie: Gülsah Dogan
Presentatie: Felix Rottenberg
Producenten: Monique Busman, Michiel van Erp


Details

Date:
15 December, 2019
Time:
14:00 - 19:00

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer,1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl
van Eesteren Museum