« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesteren Gesprek #64 – Kanaal om de West

19 April, 2018 | 20:00 - 22:30

Dagelijks varen er vele vracht- en zeilschepen door de binnenstad van Amsterdam. Begin vorige eeuw ontstonden er plannen om de scheepvaart te weren uit de stad, door een kanaal aan te leggen aan de westkant van Amsterdam. Tijdens het Van Eesteren Gesprek #64 praten we met Jos Hogenes over waarom dit kanaal er nooit is gekomen.

Stedenbouwkundige Jos Hogenes woonde aan de druk bevaarde waterroute in de stad en raakte gefascineerd door het verhaal van het kanaal. Hij schreef er een uitvoerige kroniek over. Tijdens dit Van Eesteren Gesprek vertelt hij erover.

Kanaal om de West
De geschiedenis van het Kanaal om de West begint 4 augustus 1928 wanneer de gemeente Amsterdam onderzoek laat doen naar de hinder van het landverkeer voor het scheepvaartverkeer. In totaal worden 50 bruggen onderzocht, waaronder acht bruggen over de Westelijke Vaarweg of Kostverlorenkade. De aanbevelingen uit het onderzoek van de Commissie Köhler worden opgenomen in het Algemeen Uitbreidingsplan, dat op dat voorbereid wordt.

De geplande 14 kilometer lange vaarweg moest een directe waterverbinding vormen tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en het IJ. Middels bruggen van 7,5 hoog zouden het autoverkeer en de schepen elkaar ongemoeid kunnen passeren.

Eind 1969 begon men met de aanleg, grote delen van het traject lagen er al, met handige ingrepen kon de verbinding worden voltooid. Halverwege de afgraving stokte de aanleg echter, het geld was op en de aankoop van grond in Halfweg mislukte. Elementen van het kanaal zijn tot de dag van vandaag zichtbaar.

Datum: donderdag 19 april
Aanvang: 20.00 uur
Eindtijd: 22.30 uur
Locatie: Van Eesteren  Paviljoen

Je kunt je hier aanmelden, de toegang is gratis.

CV
Stedenbouwkundige Jos Hogenes (1945) werkte ruim 40 jaar bij de gemeente Amsterdam, onder meer bij de aanleg van woonwijk De Aker en in stadsdeel Osdorp. Hij schreef meerdere publicaties en is een groot kenner van de stad Brussel, waar hij diverse tentoonstellingen en excursies heeft georganiseerd.

De Geschiedenis van het Kanaal om de West is een samenvatting van de ‘Kroniek van het Kanaal om de West 1000-2015. Hoe een onvoltooid kanaal de afwatering van Rijnland verstoorde’. Deze studie is in eigen beheer uitgebracht.


Details

Date:
19 April, 2018
Time:
20:00 - 22:30
van Eesteren Museum