« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesteren Gesprek #70 – Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965

17 April, 2019 | 20:00 - 22:00

In korte tijd wist Nederland te herstellen van de enorme oorlogsschade. Na een moeilijke start van schaarste kwamen er tussen 1945 en 1965 meer dan 2,5 miljoen nieuwe bouwwerken bij. De bijbehorende binnenruimten waren veelzijdig in vormgeving voor wonen en werken, leren en kerken, winkelen en ontspannen.

Dankzij overheidssteun voor standaardisatie en mechanisatie werd snelle en massale productie mogelijk van gebouwen, meubels en materialen voor de aankleding van de interieurs. Goed Wonen werd een begrip. Nog in maart verscheen het encyclopedische “Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965. Binnenruimten van een opkomende welvaartsstaat“. Er is nu een overzicht van de monumentale binnenhuiskunst tot de toevallig ontstane interieurs uit de wederopbouwperiode. Het boek bevat beknopte essays over de voornaamste ontwikkelingen, thematische hoofdstukken over kleur, materialen, comfort en techniek en honderden afbeeldingen. Deze studie was voor het Van Eesteren Museum de aanleiding om een expositie en activiteiten te organiseren over Rijke eenvoud.

Auteur Dr. Marieke Kuipers komt vertellen over het interieur uit de Wederopbouw.
Eerste exemplaren van het boek reikt zij uit aan;

Suzanna Jansen, schrijfster van Ondanks de zwaartekracht, een roman over Cornelis van Eesteren, en haar eigen opgroeien in het destijds cultuurarme Slotermeer. Niet nadat Suzanna zelf wat reflecteert op de interieurs waaraan zij in haar jeugd werd blootgesteld.

Jeroen de Vries, ontwerper en zoon van de onlangs overleden industrieel ontwerper Coen de Vries. Jeroen staat kort stil bij het werk van zijn vader, werk dat zowel in Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965 is opgenomen als in onze expositie Rijke Eenvoud is te zien.

Datum: woensdag 17 april

Aanvang: 20.00 uur

Eindtijd: 22.00 uur

Locatie: Van Eesteren Museum.

Toegang: Gratis met ticket

Reserveer tickets

CV’s
Marieke Kuipers is emeritus hoogleraar Cultureel Erfgoed aan de Technische Universiteit te Delft (faculteit Bouwkunde) en is van 1977 tot 2019 werkzaam geweest als senior-specialist jongere bouwkunst bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en zijn voorgangers. Zij is internationaal actief als expert van twintigste-eeuws gebouwd erfgoed en Werelderfgoed. Op dit gebied heeft zij vele publicaties op haar naam staan, waaronder haar proefschrift Bouwen in beton, experimenten in de volkshuisvesting voor 1940 (1987), Toonbeelden van de wederopbouw. Architectuur, stedenbouw en landinrichting van herrijzend Nederland (2002) en, met Aimée de Back, Jo Coenen en Wiek Röling,  Gesloopt, gered, bedreigd, omgaan met naoorlogse bouwkunst (2004). Zij is samensteller van Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965. Binnenruimten van een opkomende welvaartsstaat (2019).

Suzanna Jansen woonde en werkte als correspondent in Moskou. In 2008 verscheen haar roman Het pauperparadijs, dat een bestseller werd en is vertaald in het Duits en het Spaans. Ze werkte als dramaturg mee aan theaterspektakel Het pauperparadijs, dat lovend werd ontvangen. Suzanna Jansen publiceerde tevens De hemel is goud.


Details

Date:
17 April, 2019
Time:
20:00 - 22:00
van Eesteren Museum