« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesteren Gesprek #74: Gezinnen op hoogte

11 November, 2020 | 20:00 - 21:15

Een digitaal Van Eesteren Gesprek over woonkwaliteit voor gezinnen op hoogte als onderdeel van ons project Wonen op hoogte!.

Lia Karsten, Associate Professor Urban Geographies aan de Universiteit van Amsterdam zal in dit gesprek haar expertise over dit onderwerp met ons delen. Zij heeft ruime kennis, ervaring en onderzoek over, met en naar kinderen en jonge gezinnen in de stad en in hoogbouw. In 2016 publiceerde ze samen met architect Naomi Felder het boek “De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien”. Karsten heeft tevens onderzoek gedaan naar jonge gezinnen in de hoogbouw van Hong Kong. Zij is van mening dat we in Nederland te weinig kennis in huis hebben om alle geplande hoogbouw tot een kwalitatief goed product te laten uitgroeien. Ook presenteert architect Marianne Loof van LEVS Architecten het project Binck Blocks in Den Haag waarin gezinswoningen op hoogte plek krijgen.

Leden van de werkcommissie Wonen op hoogte, architect Ard Hoksbergen en ontwikkelaar Martine Vledder (Site)  zullen reageren op Lia’s verhaal en Mariannes presentatie. Kijk en luister je ook graag mee woensdagavond van 20.00 tot 21.15? Meld je dan aan onder vermelding van VEG #74 via info@vaneesterenmuseum.nl en we sturen je 11 november een link om digitaal aan dit gesprek te kunnen deelnemen.

Dit Van Eesteren gesprek maakt deel uit van het onderzoek van de werkcommissie Wonen op hoogte. Een commissie ingesteld door het Van Eesteren Museum om de kwalitatieve aspecten van wonen op hoogte onder de loep te nemen. Lees hier meer over de commissie hoogbouw  en het project wonen op hoogte.

Datum: woensdag 11 november
Tijd: 20.00 – 21.15 uur
Locatie: digitaal
Ticket: aanmelden via info@vaneesterenmuseum.nl
Voertaal: Nederlands

Lia Karsten
Lia Karsten is associate professor Stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij kijkt naar stedelijke ontwikkelingen door de lens van kinderen en gezinnen. Haar onderzoek richt zich op topics zoals stedelijk gezinswonen, opgroeien in de stad en de inrichting van de stedelijk openbare ruimte. Recent onderzoek reflecteert op de stedelijke verdichtingsopgave in relatie tot het opgroeien van kinderen, met name in hoogbouw. Bevindingen zijn gepubliceerd in een groot aantal (internationale) artikelen en boeken. Begrippen gemunt door Karsten zoals ‘de achterbankgeneratie’ zijn opgenomen in de Dikke van Dale van de Nederlandse taal. Met haar onderzoeksresultaten bereikt zij een groot publiek van wetenschappers, beleidsmakers en ontwerpers. Karsten heeft als visiting professor gewerkt in New York en Hong Kong. Zij is president van de scientific committee van Child in the City en heeft een eredoctoraat aan de universiteit van Uppsala.

Marianne Loof 
Marianne Loof is in 1989 cum laude afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU in Delft. In datzelfde jaar richtte zij in Amsterdam samen met Jurriaan van Stigt het bureau Loof & van Stigt architecten op, tegenwoordig LEVS architecten. Tevens was zij tussen 2011 en mei 2017 voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Amsterdam.  Ook  was zij  actief betrokken, als lid van het landelijk hoofdbestuur van BNA, bij de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus. Sinds januari 2018 is Marianne voorzitter van het bestuur van ARCAM, Architectuurcentrum voor architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp in Amsterdam. In mei 2020 trad zij aan als voorzitter van de Welstands- en Monumentencommissie in Den Haag. Voor deze stad ontwierp zij in het project Binck Blocks  gezinswoningen op hoogte

Ard Hoksbergen 
Ard Hoksbergen studeerde architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Met zijn afstudeerproject ‘De Kartuize van Tubbergen’ won hij in 2012 de prestigieuze Archiprix, waarna hij zich als zelfstandig architect vestigde. Sindsdien werkt hij in wisselende samenwerkingen aan diverse projecten, met een focus op middelgrote woningbouwprojecten en scholenbouw.

De integrale ontwerpen van Studio Ard Hoksbergen zijn eigentijds en tegelijkertijd tijdloos. Ze kenmerken zich door eenvoud en vakmanschap, en laten ruimte voor het onbekende en daarmee voor de toekomst. Ontwerpen worden in een klein hecht team ontwikkeld en uitgewerkt, waarbij gebruik wordt gemaakt van schetsen, maquettes, tekeningen en BIM-modellen. Er wordt nauw samengewerkt met mensen die hun kennis willen inzetten om te werken aan vernieuwende oplossingen.

Martine Vledder
Martine Vledder heeft als doel haar creativiteit en conceptueel denken in te zetten om de kwaliteiten van de stad te verzilveren. Een duurzame, inclusieve maar vooral verrassende stad waar reflectie en ontwikkeling bovenaan staan. Geschoold als stedenbouwkundig ontwerper, beweegt ze zich graag in het spanningsveld tussen ruimte, economie en politiek. Haar liefde voor de stad is mede aangewakkerd door haar vele reizen en langdurige verblijf in Azië. In februari 2006 studeerde Martine af als stedenbouwkundige aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

Daarna werkte ze enkele jaren bij het gerenommeerde Nederlandse stedenbouwkundig – en architectenbureau MVRDV als stedenbouwkundig ontwerper. Vervolgens maakte ze tijdelijk de overstap van ontwerper naar opdrachtgever bij ontwikkelende belegger BPF Bouwinvest (huidig Bouwinvest) als conceptontwikkelaar. Om vervolgens terug te keren naar MVRDV met de opdracht om een vestiging in Azië te starten als directeur MVRDV Azië. Voor deze taak bracht ze drie en een half jaar in Shanghai door. Bij terugkeer in Nederland in 2014 begon ze een samenwerking met beeldend kunstenaar Gabriel Lester, onder de bedrijfsnaam PolyLester. Sinds april 2017 werkt Martine als gebieds- en conceptontwikkelaar bij SITE en richt ze zich op grootschalige complexe gebiedsontwikkelingen.

Wonen op hoogte wordt gesteund door Stichting Hoogbouw, Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Gemeente Amsterdam, EFL-Stichting.

 


Details

Date:
11 November, 2020
Time:
20:00 - 21:15
van Eesteren Museum