« Alle activiteiten

Van Eesteren Gesprek #92: 100 Jaar Maison d’Artiste

24 September Sun | 15:00 - 16:30

24 september 2023 | 15.00– 16.30 uur

Op zondag 24 september organiseert Mick Eekhout in het Van Eesteren Museum om 15.00 uur het Van Eesteren Gesprek #92: 100 Jaar Maison d’Artiste, over de jonge architect Cornelis van Eesteren. Aanleiding is de viering van het honderdjarig bestaan van het Maison d’Artiste dat in 1923 voor een tentoonstelling in Parijs werd ontworpen door Van Eesteren en Theo van Doesburg. Zij ontwierpen drie maquettes voor diezelfde tentoonstelling. Geen van de drie ontwerpen is ooit gebouwd. De kartonnen maquette van het Maison d’Artiste ging door wateroverlast al het jaar daarna (1924) verloren. Gelukkig bleven de zwart-wit foto’s ervan bewaard. Die werden wereldwijd gepubliceerd.

In 2002 hebben studenten van de TU Delft de oude foto’s gebruikt om de geometrie en de kleurencompositie te reconstrueren. In 2003 bouwden ze een supergroot model op schaal 1:5 genaamd het prototype. In 2022 heeft emeritus hoogleraar Mick Eekhout het werk van zijn studenten afgerond door ook het interieur en de maakbaarheid van het ontwerp via hightech-methoden en -materialen te ontwikkelen.

Bewonderenswaardig is het zwevende karakter door de uitkragende ruimtelijke modulen van de verschillende kamers van het Maison, die haaks verschoven boven elkaar zijn opgesteld. Door de vele uitkragingen lijkt het Maison te zweven. De invloed van Theo van Doesburg geldt ook voor het aanbrengen van De Stijlkleuren op wandvlakken en luifels.

Dit Van Eesteren Gesprek heeft drie sprekers. Mick Eekhout (emeritus hoogleraar TU Delft) vertelt over hoe de jonge architect Cornelis van Eesteren met het Maison d’Artiste het ‘meest dappere huis ooit’ heeft ontworpen. Daarna vertelt Thijs Asselbergs (emeritus hoogleraar TU Delft) over hedendaagse architectuurpraktijk en het optimaliseren van teamwork. Tenslotte zal Diana Lautenbag (zelfstandig architect te Leeuwarden) vertellen over de huidige positie van architecten. Hélène Hartman (kunsthistorica, oud-vrijwilliger van het Van Eesteren Museum en lid van het genootschap A et A) zal de lezing modereren.

Datum: zondag 24 september 2023
Tijd: 15.00-16.30 (inloop om 14.30 uur)
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Ticket: Reserveer hier uw tickets
Voertaal: Nederlands

Details

Date:
24 September Sun
Time:
15:00 - 16:30
Event Category: