• This event has passed.

Van Eesterengesprek #36 ‘Bespiegelingen over het rijtjeshuis’

22 October, 2014 | 20:00 - 21:30

| €5

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Het Nederlandse Rijtjeshuis’ in het Van Eesteren Museum, geven Bernard Hulsman en Pieter Hoexum, op woensdagavond 22 oktober beide een lezing. Zij zullen spreken over hun boeken ‘Het Nederlandse Rijtjeshuis, geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen’ en ‘Kleine filosofie van het rijtjeshuis’.

‘Het Nederlandse Rijtjeshuis, geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen’, Bernard Hulsman

In zijn verhaal zal Hulsman, samensteller van de expositie en architectuurcriticus, schetsen dat het optimisme en het open karakter van het rijtjeshuis uit de jaren ’60 en ’70 is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor een gesloten wooncultuur die onder meer wordt bepaald door schuttingen. De doorzonwoning van weleer is vervangen door de typologie van het klooster en gaat daarmee weer terug naar de oervorm. Hulsman zal daarbij ook ingaan op de rijtjeshuizen in de plannen van Van Eesteren in de Westelijke Tuinsteden. Kwam Van Eesteren los van de oervorm van het hofje?

Typisch Nederlands huis
Bernard Hulsman, die naast architectuurcriticus en –publicist ook redacteur is van NRC, stelt dat het rijtjeshuis hét typische Nederlandse huis is. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen in Nederland zijn rijtjeshuizen. De aaneengeregen identieke woningen, die vaak in een carré staan opgesteld en zo herinneren aan de vorm van een klooster of de hofjes, passen bij het ‘gepolder’ en de Nederlandse consensus- en overlegcultuur. Ze vormen een gemeenschap van gelijke individuen: iedereen heeft hetzelfde huis maar wel met een eigen voordeur en een eigen tuin.

Hoe diep het rijtjeshuis ook is verankerd in de Nederlandse cultuur, het heeft een slechte reputatie. Het rijtjeshuis, en zeker de doorzonwoning, staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is ten onrechte, zo laat de tentoonstelling ‘Het Nederlandse rijtjeshuis‘ zien. Het Nederlandse rijtjeshuis is het tegendeel van saai en kent een wonderlijk grote diversiteit. Bovendien heeft het een lange geschiedenis die begint in de oude hofjes in de Nederlandse steden.

Architectuurfotografie
Voor de expositie en het boek ‘Het Nederlandse Rijtjeshuis, geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen’ geschreven door Bernard Hulsman bracht architectuurfotograaf Luuk Kramer de rijkdom van het Nederlandse rijtjeshuis in beeld. Om een goede vergelijking tussen alle rijtjeshuizen mogelijk te maken, heeft Kramer ze allemaal op dezelfde manier gefotografeerd: frontaal en bij grijs winterweer.

‘Kleine filosofie van het rijtjeshuis’, Pieter Hoexum

Een koninkrijk vol rijtjeshuizen
Nederland is in zo’n honderd jaar veranderd van een ‘Koninkrijk vol sloppen’, zoals het boek van Auke van der Woud heette, in een koninkrijk vol rijtjeshuizen. Volgens menig cultuurcriticus zijn we daarmee maar weinig opgeschoten, of zelfs van de regen in de drup beland. Pieter Hoexum kijkt er anders tegenaan, letterlijk anders, namelijk vanaf de grond, als bewoner en gebruiker. In mei dit jaar verscheen van hem het boek ‘Kleine filosofie van het rijtjeshuis’. In dat boek neemt hij de lezer als het ware mee op een reis door en rond zijn rijtjeshuis. Pieter Hoexum studeerde filosofie, was boekverkoper en publiceert regelmatig in onder meer Trouw, De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine.

Uit het Voorwoord:
“Het gaat in deze verkenningen over huiselijke aangelegenheden zoals verhuizen en buren, over de badkamer, de zolder en de schuur, en over heimwee, sleur en gewoontes. In zijn oneindige wijsheid vergeleek Hegel een filosoof met een uil die in de avondschemering uitvliegt om de dag te overzien en waardig af te sluiten. In vergelijking met die uil ben ik een kip die de hele dag in en rond zijn huis scharrelt en daarbij stuit op allerlei even alledaagse als wonderbaarlijke zaken.”

Datum: woensdag 22 oktober
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester de Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,00,- verkrijgbaar via onderstaande link of aan de zaal (alleen pin)

Koop tickets

Lees de recensie ‘Het rijtjeshuis’ van Tijs van den Boomen op Archined.nl, 27 augustus 2014

Rotterdam, Lindtstraat 12060-40. Foto: © Luuk Kramer.Bejaardenwoningen in rijtjes in Slotermeer. Foto: Noud de Vreeze.Atelierwoningen Van Karnebeekstraat in Geuzenveld. Foto: BMA.Louis Couperusstraat in Slotermeer. Foto: Noud de VreezeBetondorp in Amsterdam-Oost. Foto: Noud de Vreeze.

Het Rijtjeshuis, Bernard Hulsman en Luuk Kramer.

Filosofie van het Rijtjeshuis

Date: