• This event has passed.

Van Eesterengesprek #38: Nieuw-Sloten, het rijtjeshuis in hoge dichtheid

17 December, 2014 | 20:00 - 21:30

| €5

Kom tijdens het Van Eesterengesprek #38 luisteren naar Anouk de Wit en Wil Val, beide kenners van de wijk Nieuw-Sloten.

In 1997 werd aan de zuidwestrand van Amsterdam, nabij het oude dorp Sloten, de woonwijk Nieuw-Sloten voltooid. Het tuinbouwgebied uit de jaren vijftig werd omgezet in ongeveer 1000 hectare grond bestemd voor bijna 5000 woningen, waarvan er 1500 bestonden uit etagewoningen en circa 3500 uit gewone rijtjeshuizen. Gemiddeld werden in Nieuw-Sloten per hectare 53 woningen gebouwd, een aantal dat ver ligt boven de dichtheden die in menige VINEX-wijk later gerealiseerd zou worden.

Rond 1980, toen de eerste ideeën over het volbouwen van de polders en tuinderijen nabij Sloten ontstonden, was de  taakstelling van laagbouwwoningen in hoge dichtheden uitzonderlijk, even uitzonderlijk als het maken van een woongebied aan de rand van de stad. Dit laatste druiste in tegen het nationale ruimtelijke beleid van decentralisatie dat de groei van overloopkernen als Hoorn, Purmerend, Lelystad en Almere ondersteunde. Om aan de idee van de compacte stad gestalte te geven was in Amsterdam een bijzondere politieke constellatie nodig. Die was na de bestuurlijke omwenteling van 1978 aanwezig. In dit gesprek is ruim aandacht voorde unieke plangeschiedenis van een op het eerste gezicht gewone woonwijk.

Begin jaren tachtig leidde de zoektocht naar locaties voor de aanvullende woningbouw naar het Tuinbouwgebied Sloten, een gebied waarnaar de tuinders van de westrand van de stad in de jaren vijftig werden verplaatst omdat men na de oorlog de Westelijke Tuinsteden aanlegde. Het plan voor Nieuw-Sloten kreeg momentum en ‘schwung’ door de mogelijke deelname van Amsterdam aan de Olympische Spelen van 1992. In het plan voor een Olympisch Dorp nabij Sloten werd vanwege de gewenste hoge dichtheid het gesloten bouwblok opnieuw geïntroduceerd. De Westelijke Tuinsteden onderscheidden zich tot dan toe juist door de rijke variatie aan verkavelingsvormen: van rijtjes tot haken. Om de verworven kwaliteit van de verkavelingsvormen van Van Eesteren c.s. te behouden, zijn er in Nieuw-Sloten op de hoeken bijzondere ruimtelijke oplossingen bedacht. Met als resultaat veel bijzondere hoekwoningen. Ook is vanwege de compacte bebouwing in hoge dichtheid extra aandacht aan de openbare ruimte besteed. Een reeks kwaliteit bevorderende maatregelen werd ingesteld uit zorg voor de woonkwaliteit juist vanwege de hoge dichtheid.

Over de sprekers
Anouk de Wit is architectuurhistorica en directeur van het Van Eesteren Museum. De Wit bestudeerde in de jaren negentig de totstandkoming van de wijk. Stedenbouwkundig ontwerper Wil Val was betrokken bij het stedenbouwkundig ontwerp en de deelplannen. De laatste jaren is hij als vrijwilliger actief bij het Van Eesteren Museum.

Datum: woensdag 17 december
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester de Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,00,- verkrijgbaar via onderstaande link of aan de zaal (alleen pin)