• This event has passed.

Van Eesterengesprek #39: ‘De levende stad en het nieuwe rijtjeshuis’

21 January, 2015 | 20:00 - 22:00

| €5

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Het Nederlandse Rijtjeshuis’ in het Van Eesteren Museum, is er woensdag 21 januari een vierde Van Eesterengesprek in de reeks over het thema Rijtjeshuizen. We sluiten dit thema af met een blik naar de toekomst: ‘De levende stad & het nieuwe rijtjeshuis’. Elma van Beek, schreef in 2012 het boek ‘levende stad, stad om in te leven’, zij neemt ons 21 januari mee in haar blik op de nieuwe rol van de stedenbouwkundige. Mirjana Milanovic en Anja Boon, beide werkzaam bij de gemeente Amsterdam, vertellen over de ontwikkelingen van Zelfbouw in Amsterdam. Het nieuwe rijtjeshuis?

De levende stad
Het rijtjeshuis, ontworpen als architectonische eenheid, is toe aan een nieuwe benadering. De stillevens in de tentoonstelling blijken bronnen van leven. Een grote diversiteit aan woonwensen en activiteiten gaat schuil achter de uniforme gevels. Elma van Beek neemt u mee op avontuur. We gaan op zoek naar het rijtjeshuis van de toekomst. Een toekomst waarin bewoners zich optimaal kunnen ontplooien en zij wonen in een levende stad.

Zelfbouw
Afgelopen oktober organiseerde de gemeente Amsterdam de vierde zelfbouwmarkt. De belangstelling voor de zelfbouwkavels was weer groter dan de voorgaande jaren. Al drie weken van te voren ontstond een rij met mensen die een optie wilden nemen op één van de kavels en ook voor het aanbod in Nieuw-West kampeerden mensen dagenlang voor de deur van de Zelfbouwmarkt op het Zeeburgereiland!

Hoe gaat dat proces eigenlijk in z’n werk, het aanbieden van zelfbouwkavels? Wat regelt de gemeente allemaal en wat doen de zelfbouwers? En hoe wordt het nieuwe aanbod eigenlijk bepaald? Daarover vertelt Anja Boon u alles. Zij is programmamanager Zelfbouw voor stadsdeel Nieuw-West en in die functie nauw betrokken bij alle zelfbouwprojecten die het stadsdeel de afgelopen jaren op de markt heeft gebracht. En dat zijn er veel! Het gaat inmiddels om 11 verschillende projecten met in totaal zelfbouwkavels voor meer dan 300 woningen!

Het nieuwe rijtjeshuis op de zelfbouwkavel
Het rijtjeshuis is een van de typologieën op de zelfbouwkavels en wordt ook ‘naast elkaar’ genoemd.  Op het Zeeburgereiland en in Buiksloterham zijn de eerste huizen al gebouwd en bewoond. Bijzonder aan deze nieuwe ‘rijtjeshuizen’, is, dat het hier, net als in het geval van de voorloper, het Steigereiland, om grotere volumes, veel diversiteit in architectuur en bijzondere indeling van de plattegrond gaat. Een zelfbouw- rijtjeshuis is meestal 3-4 lagen hoog, met uitschieters tot 7 lagen. De kavel wordt als individuele kavel aangeboden, maar soms met de mogelijkheid om 2-3 woningen daarop te realiseren, al dan niet in combinatie met een bedrijfsruimte.

De bekende typologie van het rijtjeshuis wordt door zelfbouw verder ontwikkeld en aangevuld. Waar het vroeger ging om de combinatie van de kwaliteit van een tuin en betaalbaarheid door seriematig bouwen, staat bij de zelfbouwkavels ruimte voor  individuele keuze in een stedelijke setting centraal. Mirjana Milanovic, sinds 1999 stedenbouwkundige bij de Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling, gaat verder in op de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de architectonische regels van de invulling van de zelfbouwprojecten.

Datum: woensdag 21 januari
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester de Vlugtlaan 125; Amsterdam Slotermeer
Kosten: € 5,00,- verkrijgbaar via onderstaande link of aan de zaal (alleen pin)