• This event has passed.

Van Eesterengesprek #42: ‘Werk in West’ (1) – Arbeidsmarkt

15 April, 2015 | 20:00 - 22:00

| €5,00

In 2015 werkt het Van Eesteren Museum met het verbindende thema ‘Werk in West’. Met dit project willen we een overzicht geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de werkgebieden en de werkgelegenheid in Amsterdam Nieuw-West en de nabije omgeving, op ruimtelijk en sociaal niveau. En hoe onverwacht divers dit werk is, en Nieuw-West maakt? Door verschillende activiteiten waaronder een expositie, Van Eesterengesprekken en excursies gaan we op verkenning en onderzoek uit.

Het Van Eesterengesprek #42 is de aftrap in de reeks over ‘Werk in West’: Arbeidsmarkt, trends en ontwikkelingen in economie en maatschappij.
Jeroen Slot, hoofd van Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) bij de gemeente Amsterdam, zal op basis van statistische gegevens de ontwikkelingen in West duiden.
Zef Hemel van de Economic Board zal ingaan op de ontwikkeling van Amsterdam binnen de internationale arbeidsmarkt.

Werk volgens de statistieken
Amsterdam Nieuw-West is mede gebouwd omdat de werkgelegenheid groeide. Elders groeide, welteverstaan. De verwachting in de jaren dertig was dat in de city, zoals de binnenstad toen nog op moderne wijze werd aangeduid, woningen gesloopt moesten worden om ruimte te maken voor bedrijvigheid. Dat aantal was zelfs zeer precies geraamd: ‘[…] het aantal woningen, dat door cityvorming komt te vervallen [is] geraamd op 12.039’.[i]

Voorspellen was ook toen al moeilijk. De overgang van een industriële naar een dienstverlenings- en kenniseconomie en de betekenis daarvan was niet voorzien, kon ook niet worden voorzien. Blijft de vraag hoe Nieuw-West zich verhoudt tot werkgelegenheidsontwikkeling in de stad en de regio. Hoeveel banen zijn er in Nieuw-West? Profiteert Nieuw-West van de forse banengroei die Amsterdam heeft gekend de afgelopen 15 jaar? Waarom zijn zoveel jongeren in Nieuw-West werkloos, terwijl vrijwel nergens in Nederland zoveel banen op korte afstand beschikbaar zijn.[ii] En mist Nieuw-West, nu voor de toekomst veel van start ups en kleine bedrijven wordt verwacht, opnieuw de boot of juist niet? Hierover vertelt Jeroen Slot u alles.

Internationale positie van Amsterdam en de ontwikkelingen op het gebied van werk
Amsterdam Nieuw-West wordt nauwelijks gezien als een belangrijk werkgebied binnen de metropoolregio. Alles lijkt hier om wonen te draaien. Zo was Nieuw-West misschien ooit ook bedoeld: als een woongebied voor havenarbeiders. Echter, dit is een ernstige misvatting gebleken. Sterker, de toekomst van Nieuw-West hangt volgens Zef Hemel van werken af.

Datum: woensdag 15 april
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,00

Koop tickets

Noten:
[i]  Ontleend aan: Teunissen B. De ruimtelijke economische ontwikkeling na 1935. In: Amsterdamse Raad voor de Stedebouw (1985). Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam 50 jaar.
[ii] Aanleiding om een kruitvatindicator te maken: Marlet, G., M. Bosker & C. van Woerkens (2008). De schaal van de stad. Atlas voor gemeenten, Utrecht.

Kaart van het Algemeen UItbreidingsplan van Amsterdam (AUP), Dienst der Publieke Werken, 1935.

Bijschrift kaart AUP
De lichtblauwe gebieden waren gereserveerd voor werk (bijvoorbeeld havengebied). Er is wel uitgerekend hoeveel industriegebied nodig was (100-120 m2 per industriearbeider) maar de grond daarvoor werd buiten de woonwijken gezocht. Voor typisch verzorgende / bevolkingsvolgende werkgelegenheid (onderwijs, medische zorg, winkels) was natuurlijk wel plaats in de woonwijken.

De maandelijkse Van Eesterengesprekken in Slotermeer zoomen in op het erfgoed van Van Eesteren en op de huidige tentoonstelling. Enkele sprekers houden een presentatie over het thema van de avond, waarna er gelegenheid is voor vragen en discussie. Bewoners, geïnteresseerden en professionals treffen elkaar hier graag. De avonden vinden meestal plaats op woensdag in het museum of op een andere locatie die een relatie heeft met het onderwerp. Van de meeste Van Eesterengesprekken zijn verslagen gemaakt in de vorm van een cahier.

Date:
15 April, 2015