« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesterengesprek #43: ‘Werk in West’ (2) – De Haven

20 May, 2015 | 20:00 - 22:00

| €5,00
Kaart van het Algemeen UItbreidingsplan van Amsterdam (AUP), Dienst der Publieke Werken, 1935.

Logo Werk in West

Interessante filmpjes

De maandelijkse Van Eesterengesprekken in Slotermeer zoomen in op het erfgoed van Van Eesteren en op de huidige tentoonstelling. Enkele sprekers houden een presentatie over het thema van de avond, waarna er gelegenheid is voor vragen en discussie. Bewoners, geïnteresseerden en professionals treffen elkaar hier graag. De avonden vinden meestal plaats op woensdag in het museum of op een andere locatie die een relatie heeft met het onderwerp. Van de meeste Van Eesterengesprekken zijn verslagen gemaakt in de vorm van een cahier.

In 2015 werkt het Van Eesteren Museum met het verbindende thema ‘Werk in West’. Met dit project willen we een overzicht geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de werkgebieden en de werkgelegenheid in Amsterdam Nieuw-West en de nabije omgeving, op ruimtelijk en sociaal niveau. Hoe onverwacht divers dit werk is, en hoe onverwacht dit Nieuw-West maakt, dat willen we in een manifestatie voor het voetlicht brengen en ervaren. De Westelijke Tuinsteden zijn dikwijls weggezet als monofunctioneel woongebied, maar er is altijd werkgelegenheid geweest. We willen de continuïteit en de veranderingen laten zien in het type werkgelegenheid en de lokaties van deze werkgelegenheid. Zo kunnen we een aantal veronderstellingen over werk in Nieuw-West nader onderzoeken. Door verschillende activiteiten te organiseren waaronder een expositie, Van Eesterengesprekken en excursies gaan we op verkenning en onderzoek uit.

Vanavond in de reeks Van Eesterengesprekken gaat het over het thema De Haven.
 Leonie van den Beuken, Hoofd Cluster Ruimte & Milieu van Havenbedrijf Amsterdam, en Bart Vlaanderen, Hoofdontwerper van Ruimte en Duurzaamheid van gemeente Amsterdam, nemen ons mee in de Haven-Stad.

Cornelis van Eesteren was zeer begaan met de sociale opbouw van het ‘nieuwe’ Amsterdam. Zijn functionalistisch stedenbouwkundig ontwerp ging uit van het scheiden van functies, de Wijkgedachte van het idee dat belangrijke voorzieningen als school, kerk en winkels op loopafstand in de buurt aanwezig moesten zijn. Daarom positioneerde Van Eesteren de haven, industrie en grote bedrijven op afstand van de woongebieden. Vanuit de woonwijken kon je binnen een kwartiertje fietsen of met de tram op je werk zijn. Voor de haven en voor industriebedrijven werden aparte zones gereserveerd in Van Eesterens uitbreidingsplan.

Van Eesteren en Van Lohuizen puzzelden op het Westelijk Havengebied, de insteekhavens uit de jaren vijftig waren het nieuwste van het nieuwste. Voldoet die opzet van destijds nog altijd, of is de havenopzet al drastisch gewijzigd? Sinds de intrede van containerschepen en het verplaatsen van werven naar Azië in de jaren zeventig is de positie van de Haven in de stad veranderd. De stad wil naast en in de haven woningen bouwen (Havenstad). Hoe verhoudt zich dat tot de werkzaamheden die in de haven plaats vinden, en wat gebeurt daar eigenlijk? Nu en in de toekomst.

De beide sprekers geven een inkijk in de ontwikkelingen van en tussen de haven en de stad. Hoe deze in de Gouden Eeuw volledig met elkaar verbonden waren, daarna steeds verder van elkaar verwijderd raakten en elkaar nu weer terug lijken te vinden. Enerzijds doordat de stad en de haven elkaar fysiek steeds dichter naderen door de gestage inwonersgroei van Amsterdam, anderzijds omdat de economische verbintenis tussen de twee steeds sterker wordt. En met de vooruitblik op energie transitie, circulaire economie en de transformatieopgave liggen er volop kansen voor economische groei, werkgelegenheid en het ontwikkelen van aantrekkelijke woonwerkmilieus in Haven-Stad.

Datum: woensdag 20 mei
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,00

Koop tickets

17 juni Van Eesterengesprek #44: ‘Werk in West’ (3) – Westpoort

Details

Date:
20 May, 2015
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€5,00
Event Categories:
,

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer, 1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl