« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesterengesprek #45: Werk in West op de bedrijvige werkterreinen

14 October, 2015 | 20:00 - 22:00

| €5,00

Het Van Eesterengesprek #45 op woensdagavond 14 oktober staat in het teken van bedrijvigheid ín en aan de rand van de Westelijke Tuinsteden. Een gespreksonderwerp passend bij het thema ‘Werk in West’ dat dit jaar bij het Van Eesteren Museum centraal staat. Deze avond wordt de mythe ontkracht dat de Westelijke Tuinsteden gebouwd zijn als een monofunctioneel woongebied. En hoe staat het met de bedrijvigheid anno 2015 in Amsterdam Nieuw-West? 

Ruimte voor bedrijvigheid in de wijk
Een blik op de stedenbouwkundige kaarten uit de jaren ’50 en een fietstocht door de tuinsteden anno 2015 laten zien dat er op vele plekken werkterreinen waren gepland en gebouwd. Vincent van Rossem, auteur van het boek ‘Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam, Geschiedenis en ontwerp’, zal ons meenemen langs het ontstaan van deze terreinen. Werkterreinen zoals Industrieterrein Osdorp die waren bedoeld voor de lichte industrie, werden gesitueerd aan de rand van de wijk. Maar ook terreinen voor bijvoorbeeld het Gemeentelijk-Energiebedrijf en de busgarage van het GVB vonden hun plek in de wijk. Bovendien zie je verspreid over de tuinsteden her en der kleine bedrijfsruimten op de hoek van een woonblok of als een rijtje tussen de woonblokken in, zoals het Adriaan van Oordthof en de Diderotstraat.

Hoe bedrijvig is het er nu?
Bestaat de bebouwing nog, of is deze inmiddels vervangen door woningen? Voor welk soort bedrijfjes leent de nog bestaande bebouwing zich goed? Is er nog ruimte in de wijk voor ambachtelijk werk als een drukkerij, een stofferingsbedrijfje, maquettebouwers, een schildersatelier of een kunstsmederij? Zijn het (niet al te) vaak tandarts- of fysiopraktijken? Of huizen in de ruimten (inmiddels) buurtfuncties als een Turks koffiehuis of een weggeefwinkel? Jerry Sluisdom, beleidsadviseur ruimtelijk economisch beleid in de Gemeente Amsterdam, zal een beeld schetsen van de huidige en toekomstige situatie.

Datum: woensdag 14 oktober
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,00

Koop tickets


In de 'schafttijd', nachtbussen in Garage West, Jan Tooropstraat. Foto: Dhr. Kaagman. Fotowedstrijd 'Werk in West'. Foto nr. 4. Onderdeel van de serie Werken bij het Gemeentevervoerbedrijf na de Tweede Wereldoorlog. Categorie ‘oude zwart-wit foto’s’: eerste prijs.

Logo Werk in West

Werk in West
Van Eesterengesprek ‘Werk in West op de bedrijvige werkterreinen’ is het vierde Van Eesterengesprek in de reeks gesprekken binnen het verbindende thema ‘Werk in West’. Met dit project willen we een overzicht geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de werkgebieden en de werkgelegenheid in Amsterdam Nieuw-West en de nabije omgeving, op ruimtelijk en sociaal niveau. En hoe onverwacht divers dit werk is, en Nieuw-West maakt? Door verschillende activiteiten waaronder een expositie, Van Eesterengesprekken en excursies gaan we op verkenning en onderzoek uit. Najaar 2015 opent de expositie ‘Werk in West’.

Van Eesterengesprekken
De maandelijkse Van Eesterengesprekken in Slotermeer zoomen in op het erfgoed van Van Eesteren en op de huidige tentoonstelling. Enkele sprekers houden een presentatie over het thema van de avond, waarna er gelegenheid is voor vragen en discussie. Bewoners, geïnteresseerden en professionals treffen elkaar hier graag. De avonden vinden meestal plaats op woensdag in het museum of op een andere locatie die een relatie heeft met het onderwerp. Van de meeste Van Eesterengesprekken zijn verslagen gemaakt in de vorm van een cahier.

Details

Date:
14 October, 2015
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€5,00
Event Categories:
,

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer,1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl
van Eesteren Museum