« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesterengesprek #54: Annemieke Langendoen over groene binnenhoven

24 November, 2016 | 20:00 - 22:00

| € 5

De Westelijke Tuinsteden zijn rijk aan groene binnenhoven. Bij de aanleg en het onderhoud ervan speelt het bedrijf Van der Tol, hoveniers en terreininrichters, sinds jaar en dag een grote rol. Gastspeker tijdens het Van Eesterengesprek #54 op donderdag 24 november is ontwerpster Annemieke Langendoen.

Al jaren betrokken
Het groenbedrijf Van der Tol is in 1945 opgericht en bevindt zich van oudsher in de Westelijke Tuinsteden. Zij namen een deel van de aanleg van de groenvoorzieningen voor hun rekening, met name de hoven van de woningbouwverenigingen. Ook zusterbedrijf Hollandsgroen is al jaren betrokken bij het inrichten van de buitenruimte in de tuinsteden.

Tuinstadkind
Annemieke Langendoen heeft als ontwerpster bij Hollandsgroen al heel wat binnentuinen, hofjes en voortuinstroken ontworpen in de tuinsteden. Zelf opgegroeid als tuinstadkind in Osdorp kreeg ze de ideeën over ruimte en licht al van jongs af aan mee. Zowel in haar vroegere buurt als in haar werk heeft zij de wensen, eisen en functies rondom groen in de loop der jaren sterk zien veranderen.

Groene binnenhoven
In dit Van Eesterengesprek zoomt Annemieke Langendoen in op de relatie tussen ontwerp en beheer van gemeenschappelijke tuinen. Ze gaat in op de veranderde visie van de woningbouwverenigingen op de binnenhoven en de perceptie en het gebruik van bewoners. Daarbij spelen de randen een grote rol. Is er een hek, een haag of geen afscheiding tussen openbaar en semi-openbaar terrein? Met voorbeelden van tuinen van toen en nu geeft ze een impressie van groen zoals het was en wat ervan is geworden.

‘Wijkers en Blijvers’
Ook Peter Heijman zit in het groen en komt vertellen over de bomen in de hoven: het zogeheten ‘Wijkers en Blijvers’ beplantingssysteem van destijds heeft gevolgen gehad voor de huidige situatie. Peter Heijman spreekt namens de Nationale Bomenbank Noord-Holland, een dochteronderneming Van der Tol hoveniers bv. Hij is al meer dan 40 jaar werkzaam bij het groenbedrijf en heeft daarbij zo ongeveer alle facetten van groen door zijn handen laten gaan, van plantenbakken tot daktuinen en van seizoenstuinen tot boomwerk.

Datum: donderdag 24 november 2016
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Kosten: € 5,00 incl. drankje
Korting: € 2,50 met CJP/Stadspas/65+

Koop kaarten

Expositie en excursies 
Ook in de expositie ‘Het Groen en de Tuinsteden’ kijken we door de ogen van ontwerper Annemieke Langendoen naar al dit groen. Hoe worden de tuinen beheerd, en wat zijn de mogelijkheden de bestaande groene omgeving te verbeteren en aan te passen? Najaar 2016 staat het thema ‘Groen in West’ centraal in het programma van het Van Eesteren Museum. Met excursies, gesprekken en de expositie tonen we het bijzondere, groene karakter van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. Zie de agenda voor de actuele informatie.


Details

Date:
24 November, 2016
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€ 5
Event Category:

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer,1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl
van Eesteren Museum