« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesterengesprek #55: de Stadswildernis

15 December, 2016 | 20:00 - 22:00

| € 5

Landschapsarchitecten Pieter Boekschooten en Philomene van der Vliet vertellen tijdens het Van Eesterengesprek 15 december over de ruige groengebieden in Amsterdam Nieuw-West en de verbindingen ertussen. Creëer je ecologische schakels of leg je juist sierlijke, bloemenlinten aan als groene schakels? Twee boeiende visies op een actueel thema dat ook in andere steden aan de orde is.

Lobbenstad 
‘Amsterdam heeft zich met het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934 (AUP) als leidraad, ontwikkeld tot een prachtige en unieke lobbenstad,’ aldus Pieter Boekschooten. De nieuwe stadsuitbreidingen steken als vingers aan een hand in het omringende groene land, dat als groene lobben (of scheggen) tot diep in het stedelijke gebied naar binnen reikt. Daardoor kunnen bewoners van de stad, ook vanuit het stadscentrum, binnen tien minuten in een groengebied zijn.

Stadswildernissen
Eind jaren zestig was de grootschalige stadsuitbreiding, waaronder de Westelijke Tuinsteden, grotendeels voltooid. In enkele nog niet uitgevoerde delen nam in de jaren zeventig de natuur spontaan de overhand. Zo ontstonden de Oeverlanden-Noord in de Amsterdamse Bosscheg, het Ruige Riet van het Sloterpark in de Sloterscheg en de Brettenscheg. Vergeefse pogingen in de jaren tachtig om deze stadswildernissen te herontwikkelen hebben tot niets geleid.

Ecologische verbindingen
Pieter Boekschooten kwam in 1973 in dienst bij de gemeente Amsterdam, waar hij zich sindsdien ontwerpend heeft ingezet voor het groen en de relatie tussen de stad en ommeland. ‘De aanvankelijk geïsoleerde groengebieden werden vanaf begin jaren negentig verbonden door ecologische routes en daaraan gekoppelde projecten als De Roerdomp, De Raesberg en het Fluisterbos in de Tuinen van West. Veel van deze natuur is inmiddels opgenomen in de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam en onderdeel van belangrijke ecologische verbindingen, zoals de Groene AS tussen Amstelland en Spaarnwoude. De benoeming tot landschapsparken maakt de status nog duidelijker. En nog steeds wordt nieuwe natuur aangelegd. Telkens met een landschappelijk aangepast karakter en vrijwel altijd ontsloten door spannende struinpaden, fietsroutes en zelfs beeldenroutes.’

Parklinten 
Philomene van der Vliet van bureau BOOM Landscape houdt met het plan ‘Strings attached’ een pleidooi voor nog betere verbindingen tussen de stad(centra) en het ommeland. Zo wordt de leefbaarheid van onze steden vergroot en wordt in de stad draagvlak voor ons ommeland verworven.

‘Amsterdam-West heeft de structuur voor een metropolitaan park al liggen,’ zo stelt zij. ‘De aanzet daartoe is in de jaren dertig ontwikkeld door Van Eesteren in de vorm van de lobbenstad. Aan de westkant van Amsterdam loopt het polderlandschap op spectaculaire wijze door tot in het stadscentrum. Deze groene lob, de Brettenscheg, is echter slecht toegankelijk, vrij onbekend en grote delen zijn geprivatiseerd. BOOM Landscape transformeerde dit vergeten landschap tot een ‘Metropolitaan Netwerkpark’ en maakte een ontwerp voor 6 nieuwe parklinten. Deze linten ontsluiten de scheg en verbinden het stadscentrum van Amsterdam uiteindelijk met de Noordzeekust.’

Datum: donderdag 15 december 2016
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Kosten: € 5,00 incl. drankje

Koop kaarten

 


Sprekers Van Eesterengesprek #55 
Pieter Boekschooten | landschapsarchitect, bureau Pr8Groen
Philomene van der Vliet | landschapsarchitect, partner van bureau BOOM Landscape

Expositie
Ook in de expositie ‘Het Groen en de Tuinsteden’ kijken we door de ogen van Pieter Boekschooten naar al dit wilde groen. Pieter kwam in 1973 in dienst bij de gemeente Amsterdam. Als landschapsarchitect werd hij al snel specialist ‘landelijk gebied’ en de Westelijke Tuinsteden werden zijn uiteindelijke focusgebied. De Bretten, de Tuinen van West en de Oeverlanden namen hierin een speciale plaats in.

Najaar 2016 staat het thema ‘Groen in West’ centraal in het programma van het Van Eesteren Museum. Zie de agenda voor actuele informatie.

Details

Date:
15 December, 2016
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€ 5
Event Category:

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer,1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl
van Eesteren Museum