« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesterengesprek in Buitenveldert #1 – Het Ontstaan

16 September, 2014 | 20:00 - 22:00

| €5,00
Vogelvlucht AUP Buitenveldert gezien naar het Zuidwesten. Op de voorgrond een deel van Plan Zuid van Berlage. Er achter de toekomstige Tuinstad Buitenveldert. Links de Amstel; 1935. Kaart: Dienst der Publieke Werken.

Van Eesterengesprekken, nu ook over Buitenveldert
De Van Eesterengesprekken aan de Zuidas gaan over Buitenveldert. Ook wel de meest succesvolle naoorlogse wijk van Nederland genoemd. Thema’s zijn: Hoe is Buitenveldert ontstaan? Wie wonen er nu en straks? Het belang van het groen en de openbare ruimte. Interessant voor bewoners, professionals en andere Buitenveldert-geïnteresseerden en -belanghebbenden. Na de inleidingen door de sprekers is er alle gelegenheid voor vragen en discussie. De gesprekken vinden plaats in het huis van ontmoeting en inspiratie ‘De Nieuwe Poort’ aan de Zuidas.

“Als je werkelijk wilt weten hoe ik het Algemeen Uitbreidingsplan bedoeld heb, dan moet je in Buitenveldert gaan kijken,” is een gevleugelde uitspraak van de stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Hij woonde er zelf tot op hoge leeftijd en naar volle tevredenheid.

Dinsdag 16 september: Het Ontstaan van Buitenveldert
Hoe is Buitenveldert ontstaan? Wat maakt deze wijk zo uniek? Wat is het succes van Buitenveldert, en wat had er beter gekund? Van Eesteren was zelf erg te spreken over Buitenveldert. Waarom was dat zo en wat was zijn eigen rol hierin? In het eerste Van Eesterengesprek op dinsdag 16 september gaan Kees Somer en Alex Hendriksen, beiden architectuurhistoricus, op deze onderwerpen in. Daarna is er alle gelegenheid voor vragen en discussie.

Sprekers
Kees Somer, architectuurhistoricus, werkt voor het ministerie van OCW bij de afdeling erfgoed. Hij promoveerde in 2007 aan de universiteit van Groningen op Van Eesteren, als internationale speler. Zijn proefschrift ‘De functionele stad’ is een van de standaardwerken over Van Eesteren.

Alex Hendriksen, architectuurhistoricus, werkt aan de Universiteit Utrecht, en is gespecialiseerd in Buitenveldert. Van zijn hand is het werk ‘Buitenveldert Zuid doorgelicht.’

Data:
16 september – Succesfactoren en het ontstaan van Buitenveldert
7 oktober – Mensen in Buitenveldert: bevolking nu en straks
18 november – Openbare ruimte: het wezen van groen in Buitenveldert
9 december – Toekomst van Buitenveldert

Tijden: dinsdagen van 20.00 tot 21.30 uur (inloop 19.30 uur)
Locatie: De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2-8, 1082 MD Amsterdam (Zuidas)
Kosten: € 5,00

Koop tickets

 


Gijsbrecht van Aemstelpark met Ontmoetingseiland. Gezien naar de Willem van Weldammelaan (rechtuit), dwars is Gijsbrecht van IJselsteinstraat nrs. 11 t/m 63 (ca.)(achterzijde, vrnl.); en links tevens brug nr. 826, vanaf parkeiland t.h.v. Enzerinck. Foto: Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening; augustus 1965.Galerijflats aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert, architect Joh. Brouwer en C.W. Schaling; 1960-1964. Foto: Victorien Koningsberger.Architectuurwandeling Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger.Vogelvlucht AUP Buitenveldert gezien naar het Zuidwesten. Op de voorgrond een deel van Plan Zuid van Berlage. Er achter de toekomstige Tuinstad Buitenveldert. Links de Amstel; 1935. Kaart: Dienst der Publieke Werken.Gijsbrecht van Aemstelpark. Ommuurde open ruimtes in talud van genoemd park in het oostelijk deel van parkeiland Enzerinck t.h.v. (ca.) De Kamp nr. 3 (niet zichtbaar) en gezien naar huizenrijen Wildenborch, Kiefskamp en Slangenburg (vlnr.). Augustus 1965. Foto: Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening.Brug nr. 805, waar de Buitenveldertselaan en het Gijsbrecht van Aemstelpark in Buitenveldert elkaar kruisen. Architect: Dienst der Publieke Werken; 1961-1962. Foto: Victorien Koningsberger.Cannenburg in Buitenveldert. Garagewoningen. Foto: Victorien Koningsberger.Villa in Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger.

Details

Date:
16 September, 2014
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€5,00
Event Categories:
,

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Zuidas – ‘De Nieuwe Poort’
Claude Debussylaan 2-8
Amsterdam-Zuid,1082 MD
+ Google Map
van Eesteren Museum