Sinds het jaar 2000 is flink getimmerd aan en in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam: Amsterdam Nieuw-West en Amsterdam-West. In de afgelopen twee decennia zijn in het gebied maar liefst 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Een enorme vernieuwingsoperatie die zich tamelijk stil lijkt te hebben voltrokken. De omvang en impact ervan zijn redelijk onzichtbaar gebleven. Wat heeft zich de afgelopen twintig jaar, tussen 2000 en 2021, precies voltrokken in de Westelijke Tuinsteden? En wat kunnen wij ervan leren voor de komende twintig jaar, nu een Masterplan Nieuw-West* in de maak is?
Stedelijke vernieuwing
Tot en met 18 december 2022 staat deze enorme stedelijke vernieuwing in Amsterdam Nieuw-West en West centraal in het Van Eesteren Museum in de manifestatie SuperWest. Wat is er de afgelopen twee decennia allemaal gebouwd? Wat kunnen wij daarvan leren? Wat staat er binnenkort nog op stapel? Met SuperWest wil het museum die vernieuwingsoperatie zichtbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek. Met tentoonstellingen en uiteenlopende activiteiten, en op verschillende locaties; in het museum, maar juist ook in de buurten en straten waar deze vernieuwing plaatsvindt. Maar zeker ook met de omvangrijke publicatie SuperWest 2000-2021. die te koop is in het Van Eesteren Museum.
Groeiende tentoonstelling: 4 x vernieuwde buurten
Gedurende zes maanden groeit de tentoonstelling in het Van Eesteren Museum. Centraal staan 22 prijswinnende of genomineerde architectuurprojecten en buurten waar de vernieuwing vrijwel is afgerond: de Kolenkit en Laan van Spartaan, de Staalmanpleinbuurt, de Bakema- en Dudokbuurten en Stadscentrum Osdorpplein. Aan de hand van maquettes, plattegronden en fotografie wordt de stedelijke vernieuwing in de Westelijke Tuinsteden letterlijk en figuurlijk in kaart gebracht. Elke vijf weken wordt SuperWest aangevuld met nieuwe buurtverhalen, verzameld en verbeeld in het werk van kunstenaars uit de Westelijke Tuinsteden.
– 7 september: Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan door Tom van Veen
– 15 september: Staalmanpleinbuurt door Frederike Top
– 13 oktober: Bakema- en Dudokbuurten door Peik Suyling
– 17 november: Stadscentrum Osdorpplein door Soumaya Bazi
Fotograaf Dalal el Ouariachi gaat samen met de kunstenaars op pad en maakt foto’s in de vernieuwde buurten.
Buurtexpostities, wandelingen en meer
SuperWest strijkt ook neer in de vier vernieuwingsbuurten: met een rondreizende buitententoonstelling, een audiotour en een activiteitenprogramma met lezingen, wandelingen en fietstochten. De buitententoonstelling bestaat uit uitingen op gebouwen en winkels en in de openbare ruimte rondom bouwprojecten. En tijdens de activiteiten bespreken we met elkaar het leven in de Westelijke Tuinsteden en werpen we een blik op de toekomst.
Eind augustus en begin september zijn de buurten Kolenkit en Laan van Spartaan als eerste aan de beurt. Daar gaat de buitententoonstelling van start en programmeren wij de eerste SuperWest Wandeling langs vernieuwingsprojecten en prijswinnende gebouwen.
Data, informatie en tickets voor alle SuperWest-activiteiten zijn te vinden in onze Agenda.
SuperWest wordt mede mogelijk gemaakt door
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, EFL Stichting, BPD Ontwikkeling, BPD Cultuurfonds, De Nijs, Wonam, Woontank, SBB Ontwikkelen en Bouwen, de Alliantie, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West Gebiedsontwikkeling, Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam, AFK, CBRE Global Investors, Heutink Groep, Kossmanndejong, New Metropolis Nieuw-West en de architectenbureaus Dok architecten, Geurst & Schulze architecten, Inbo, Rapp+Rapp, TANGRAM Architekten, Team Paul de Vroom + Sputnik, VenhoevenCS, WDJArchitecten en OFFICE WINHOV.
* In 2021 is een brede alliantie bestaande uit maatschappelijke organisaties, bewoners, ondernemers, de gemeente Amsterdam en het Rijk gestart met onderzoek naar en het opstellen van een twintigjarige aanpak: het Masterplan Nieuw-West.
Informatie over de tentoonstelling
Data: 30 juni t/m 18 december 2022
Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Kosten: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)
Tickets: reserveer uw tickets voor deze tentoonstelling vooraf via onze website. Dit geldt ook voor bezoekers die gratis toegang hebben, zoals kinderen t/m 12 jaar en houders van (kortings)kaarten en -passen (waaronder Museumkaart en Stadspas Amsterdam)