Dit Van Eesteren Gesprek is naar idee van Theo Capel.
Van wie is de stad?
Gentrificatie begon als iets weldadigs. Verlopen buurten raakten opgewaardeerd door de instroom van nieuwe bewoners. Zie in Amsterdam de Jordaan. Gentrificatie was zo een ander, fraaier woord voor verheffing, een proces waarvan iedereen alleen maar blij wordt. Maar sluipenderwijs ontstond er een omslag. Gentrificatie wordt tegenwoordig vooral gebruikt als synoniem voor verdringing. Zo ontstaat er een strijd van wie de stad eigenlijk is. Dat de stad er voor iedereen is, dreigt dan over het hoofd te worden gezien.
Op dinsdagavond 16 mei geven sociaal-geograaf Jos Gadet en architect Reimar von Meding hun visie op gentrificatie. Vooral met het oog op Nieuw-West is de vraag hoe je een stad levendig, bedrijvig en vol woonplezier zou kunnen krijgen. Gespreksleider is Theo Capel, initiatiefnemer van Coöperatieve Woningvereniging Ons Nieuwe Hof die het helaas niet redde in Amsterdam.Terzijde is de vraag of met name wooncoöperaties het begrip gentrificatie weer aan zijn goede naam kunnen helpen.
Jos Gadet en Reimar von Meding zetten zich beiden al langdurig voor de stad in. Jos Gadet is hoofdplanoloog bij de gemeente Amsterdam waar hij na zijn studie ging werken. Hij is onder meer de auteur van Terug naar de Stad, een hartstochtelijk pleidooi voor een stad waar mensen elkaar tegen het lijf lopen en juist niet verdwalen in de ruimte.
Reimar von Meding is architect en directeur van het bureau KAW (Koöperatieve Architecten Werkplaats) dat zich richt op stedelijke ontwikkeling en buurtvernieuwing. In hun rapport Ruimte zat voor de Stad geven ze aan dat verdichting de voorkeur verdient boven uitbreiding. En pleiten ze voor een aanpak die verdringing voorkomt.
Is het zo mogelijk om ook domweg gelukkig te worden in de Burgemeester Roëllstraat?
Datum: dinsdag 16 mei 2023
Tijd: 19.30 – 21.00 uur, inloop 19.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Ticket: Reserveer hier uw ticket
Voertaal: Nederlands