• Dit evenement is voorbij.

VEG#75: We built this city on Rock and Roll

20 april di | 19:30 - 20:30

In het verlengde van de tentoonstelling We built this city on Rock and Roll stapt het Van Eesteren Museum op dinsdag 20 april 2021 terug in de tijd van rock-‘n-roll, wederopbouw en jeugdcultuur.

In dit gesprek gaan we terug in de tijd en bespreken wij de opkomst van jeugdcultuur, rock-‘n-roll en de wederopbouw. Onderwerpen die in deze tentoonstelling centraal staan. Het gesprek wordt onder leiding van schrijfster Ingrid Hoogervorst gevoerd. Zij groeide op in de Kolenkitbuurt tijdens de wederopbouw. Ze fietste elke dag langs de Sloterplas naar Osdorp waar zij op de middelbare school de Osdorper Scholengemeenschap zit. Een vernieuwende school met projectonderwijs en anarchistische leraren. Het is er een zogeheten zooi, maar wel een leuke zooi. Daar zit zij in de klas met muzikant en producer Peter van Asten. Eind jaren 60 zit hij in de groep Amsterdam waarmee hij hits scoort als Indian Pipe en Lucy Lucy. Dit is het begin van zijn muziekcarrière. In dit Van Eesteren Gesprek buigen zij zich beiden over opgroeien in Nieuw-West, rock-‘n-roll en de muziekscene van die tijd. Daarnaast schuift muziekfotograaf Gijsbert Hanekroot aan. Hij vertelt over zijn werk als fotograaf in de jaren 60, 70 en 80. In deze periode fotografeert hij alle grote popiconen, zowel nationale als internationale. Shocking Blue, Golden Earring en The Outsiders, maar ook Mick Jagger, Debbie Harry, Tina Turner, Frank Zappa en David Bowie!

Cv Peter van Asten
Peter van Asten is geboren in 1951 in Amsterdam. Eind jaren zestig zingt hij in de groep Amsterdam waarmee hij hits scoort als Indian Pipe en Lucy Lucy. In 1972 maakt Van Asten een solo-uitstapje onder het pseudoniem Peter Bewley en brengt twee singles uit waarvan It’s Alright Bill de tipparade haalt. Zijn passie voor muziek, organiseren en produceren zit er al vroeg in. Al op school, de Osdorper Scholengemeenschap, is hij bezig met muziek en treedt hij op bij schoolfeesten. Later, in zijn professionele leven, groeit Peter uit tot een bekend producer, vaak samenwerkend met collega Richard de Bois. Hij is medeverantwoordelijk voor het succes van Maggie MacNeal, Centerfold, de Dolly Dots en de klassieker Ik Hou Van Jou. Van Asten musiceert en produceert nog altijd, daarnaast is hij een rasverteller die in lezingen en workshops mensen weet te raken en inspireren.

Cv Ingrid Hoogervorst
Ingrid Hoogervorst is geboren in Amsterdam, studeerde Nederlands en Cultuurfilosofie en was van 1979 tot 1991 als lerares Nederlands verbonden aan het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Voordat ze debuteerde, schreef ze recensies – eerst voor De Limburger, daarna dertien jaar voor De Telegraaf. Daarnaast maakte ze literaire interviews met bekende auteurs uit binnen- en buitenland voor het literaire tijdschrift Bzzlletin. Zij zat als literatuurcriticus in diverse jury’s, waaronder voor de Libris Literatuurprijs 2003, was lid van de Cie Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, nam deel aan televisiedebatten en publiceerde in 2000 de interviewbundel Vreemdeling in eigen landschap. Schrijvers als buitenstaander. In 2003 gooide ze het roer om door zelf een roman te schrijven die onder de titel Woede bij De Bezige Bij verscheen. De debuutroman van een criticus riep veel reacties op, het boek werd genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap en is in Duitsland verschenen onder de titel Die Wut der Anderen. In 2005 verscheen Spiegels, vier jaar later Polsslag. In 2009 is Privédomein uitgekomen en in januari 2016 zag haar vijfde roman het licht: Zeeschuim.

Van 2008 tot 2019 combineerde Hoogervorst het schrijven met radiowerk: ze verzorgde de boekenrubriek van de AVROTROS Nieuwsshow op radio 1. Vanaf 2009 is ze als docent Proza en Essay verbonden aan de Schrijvers Vakschool Amsterdam en publiceert in diverse dag- en weekbladen. Hoogervorst heeft twee dochters.

CV Gijsbert Hanekroot
Gijsbert Hanekroot werd in 1945 geboren te Brussel. Zijn eerste muziekfoto maakte hij in 1963 op achttienjarige leeftijd tijdens een optreden van John Coltrane in het Concertgebouw in Amsterdam. Als amateurfotograaf, want pas zes jaar later besluit Hanekroot – na een stage bij de fotograaf Philip Mechanicus – beroepsfotograaf te worden. Vanaf 1969 tot 1983 werkte Hanekroot als fotograaf voor bladen als Nieuwe Revu, Viva en Margriet, en voor verschillende dagbladen. Het vak van popfotograaf leert hij feitelijk ‘on the job’. Van het muziektijdschrift OOR is hij vanaf 1970 tot en met 1975 zelfs huisfotograaf. Hij maakt foto’s van de grote rocksterren en beroemde artiesten uit de jaren 70 en 80: in de studio, buiten op straat, tijdens concerten en persbijeenkomsten. Voor Gijsberts lens staan Mick Jagger, Frank Zappa, Tina Turner, Patti Smith en nog vele anderen. Met betoverende portretten en energieke actiefoto’s als resultaat.

Meer weten over de tentoonstelling?
Lees hier meer over de tentoonstelling We built this city on Rock and Roll.
Bekijk hier het filmpje over de opening van de tentoonstelling.
Luister hier naar het persoonlijke verhaal van schrijfster Ingrid Hoogervorst over haar favoriete band The Outsiders.
Of deel hier uw persoonlijke verhaal over rock-’n-roll, jeugdcultuur of u favoriete popicoon.

Datum: dinsdag 20 april 2021
Tijd: 19.30 – 20.30 uur
Locatie: digitaal
Ticket: Aanmelden via info@vaneesterenmuseum.nl o.v.v. VEG#75 We built this city on Rock and Roll. Op dinsdag 20 april ontvangt u rond 19.00 uur via e-mail een link waarmee u digitaal kunt deelnemen aan dit gesprek.
Voertaal: Nederlands

Datum: