Op donderdag 21 oktober trapt het Van Eesteren Museum het programma Groene Helden af. Dit doen wij samen met emeritus hoogleraar Landgebruiksplanning van Wageningen UR Arnold van der Valk en Groen Held Sem Roefs van MijnStadstuin.
In 2020 is door de gemeenteraad van Amsterdam de Groenvisie 2020-2050 een leefbare stad voor mens en dier vastgesteld. Een ambitiedocument, waarin de gemeente Amsterdam haar wensen voor de komende 30 jaar opsomt en ook duidelijk stelt bij de uitvoering van groenbeleid Amsterdamse burgers en ondernemers te willen betrekken. De grote vraag is hoe de ambities die in de Groenvisie verwoord staan verwezenlijkt kunnen worden, zeker in een post-corona tijd waarin het schuurt en er financiële zorgen zijn. De corona pandemie heeft echter wel laten zien hoe vitaal belangrijk de parken en de groene openbare ruimtes zijn voor inwoners van de stad. Tegelijkertijd staat de groene ambitie soms ook op gespannen voet met de andere ambities die ons stadsbestuur heeft, onlangs vastgesteld in de nieuwe omgevingsvisie.
Emeritus hoogleraar, Landgebruiksplanning Arnold van der Valk vertelt in het kort waarom tuinieren voor hem belangrijk is en deelt zijn kijk op de groene ambitie van de stad, een ambitie waarin er ruimte is voor betrokkenheid van Amsterdammers met groene vingers. Op basis van eigen ervaringen en die van naaste groenmakers en liefhebbers uit buurttuinen en stadslandbouwbewegingen deelt hij voorbeelden van issues, oplossingen én succesverhalen. Zijn lezing is de aftrap van het programma Groene Helden waarin het Van Eesteren Museum aandacht vraagt voor in groen gestolde dromen en verhalen van burgers, ondernemers en instellingen die een bijdrage leveren aan het vergroenen van onze stad. Het museum hoopt door Groene Helden in de spotlight te zetten ook anderen/jou te motiveren zelf een Groene Held te worden en zo bij te dragen een groene stad!
Samen met Van Eesteren Museum gaat Arnold van der Valk in gesprek met Groene Held Sem Roefs, directeur van MijnStadstuin.
CV Arnold van der Valk
Arnold van der Valk (1953) is emeritus hoogleraar Landgebruiksplanning van Wageningen UR. Hij is in 1989 cum laude gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de Amsterdamse stadsuitbreiding in de negentiende eeuw. Hij heeft vele boeken en artikelen geschreven over groen, landschap, cultureel erfgoed en stadslandbouw. Na zijn pensionering heeft hij aan de wieg gestaan van Food Council MRA, de Stichting Voedsel Verbindt, de website Van Amsterdamse Bodem en Samenwerking Stadslandbouw Amsterdam.
CV Sem Roefs
Sem Roefs (1992) is directeur bij MijnStadstuin. Dit is een ecologisch innovatielab voor Stadslandbouw in Amsterdam Nieuw-West. Amsterdammers leren hier alles over voedsel en de productie daarvan. Het produceren van eigen, eerlijk en lokaal voedsel staan centraal.
Groene Helden
Het programma Groene Helden bestaat uit een lezingenreeks door onder andere Prof. Dr. Arnold van der Valk, Prof. Dr. Zef Hemel over groen en stedelijke ontwikkeling en en architectuurhistorica drs. Linda Vlassenrood over Jakoba Mulder en het Amsterdamse Bos, een tentoonstelling: 100.000 bomen en een bos van draad met Sara Vrugt, workshops en buitenactiviteiten met landschapsarchitect Pieter Boekschooten. Houd voor meer informatie over het programma Groene Helden onze website, Facebook en Instagram in de gaten.
Groene Helden is een initiatief van het Van Eesteren Museum in samenwerking met de groene driehoek van de gemeente Amsterdam), Pakhuis de Zwijger / New Metropolis en We make the city Green.
Datum: donderdag 21 oktober
Tijd: 19.30 – 20.30
Locatie: digitaal
Ticket: Aanmelden via info@vaneesterenmuseum.nl o.v.v. VEG#77 Groene Helden en de toekomstvisie op het groen van Amsterdam. Op donderdag 21 oktober ontvangt u rond 19.00 uur via e-mail een link waarmee u digitaal kunt deelnemen aan dit gesprek
Voertaal: Nederlands