In 1928 besluit de gemeenteraad van Amsterdam voor aanleg van het Amsterdamse Bos, een bos vlakbij de stad, maar liefst 20 keer groter dan het Vondelpark. In 1931 ontwierp Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren samen met architecte en stedenbouwkundige Jakoba Mulder het Boschplan, dat in 1934 startte met het uitgraven van de Bosbaan. De aanleg van een groot bos dichtbij de toekomstige Westelijke Tuinsteden compenseerde het gebrek aan natuurgebieden in de stedelijke omgeving en gaf stadsbewoners de mogelijkheid dichtbij huis te ontspannen in de natuur. Het Boschplan was onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan, beter bekend als het AUP van Van Eesteren. Daarnaast was het Boschplan ook een reactie op de economische crisis na 1929. Die voor veel werkloosheid in Amsterdam zorgde. De aanleg van het Amsterdamse Bos was namelijk een van de werkverschaffingsprojecten van de gemeente Amsterdam.
Van Eesteren bepaalde de hoofdlijnen in het Boschplan en Jakoba Mulder boog zich over de uitwerking van de details. Mulder hechtte in stedenbouwkundige ontwerpen vooral waarden aan de leefbaarheid voor de bewoners en gebruikers. Wat dat vervolgens betekende voor haar ontwerpen aan parken en het Amsterdamse Bos, daarover kom je meer te weten tijdens dit Van Eesteren Gesprek. Op woensdag 17 november vertelt architectuurhistorica en curator Linda Vlassenrood over Jakoba Mulders visie op groen in de stad en haar rol in de totstandkoming van het Amsterdamse Bos.
Tijdens het gesprek wordt ook Groene Held Claudia Plaisir voorgesteld, zij is de boswachter van het bos.
Hierna schuift ook Jan Heeren aan tafel, senior beleidsmedewerker Amsterdamse Bos. Jan combineert in zijn werk de inzet op behoud van de cultuurhistorische waarden van het bos met actueel gebruik van en programma in het bos en was intensief betrokken bij het laatste beleidsplan Amsterdamse Bos.
Let op: dit is een digitaal gesprek. Klik hier om deel te nemen.
CV Linda Vlassenrood
Linda Vlassenrood is een programmaleider en curator met als missie complexe stedelijke vraagstukken – in de meest brede zin van het woord – op een prikkelende manier inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Hiervoor organiseert zij in opdracht van culturele instellingen, gemeenten en commerciële partijen (meerjarige) programma’s bestaande uit advies, onderzoek, publicaties, workshops, tentoonstellingen, educatieve projecten, lezingen of debatten. Sinds 2019 doet Linda onderzoek naar het werk en leven van Jakoba Mulder, werkzaam als stedenbouwkundige voor de gemeente Amsterdam.
CV Jan Heeren
Jan Heeren is senior beleidsmedewerker bij het Amsterdamse Bos (Sport en Bos). Hij was betrokken bij de nieuwste beleidsvisie op het bos, is in de weer met de monumentenstatus en begeleidt daarnaast de culturele activiteiten en evenementen in het Amsterdamse Bos, zoals de beelden in de openbare ruimte of het Amsterdamse Bos theater. In 2019 initieerde hij de publicatie Het Amsterdamse Bos. Een geschiedenis, geschreven door Jouke van der Werf en Sofia Dupon en uitgegeven bij Uitgeverij THOTH.
Groene Helden
Het programma Groene Helden bestaat uit een lezingenreeks door onder andere Prof. Dr. Arnold van der Valk, Prof. Dr. Zef Hemel over groen en stedelijke ontwikkeling en en architectuurhistorica drs. Linda Vlassenrood over Jakoba Mulder en het Amsterdamse Bos, een tentoonstelling: 100.000 bomen en een bos van draad door Sara Vrugt, workshops en buitenactiviteiten met landschapsarchitect Pieter Boekschooten.
Groene Helden is een initiatief van het Van Eesteren Museum in samenwerking met de groene driehoek van de gemeente Amsterdam), Pakhuis de Zwijger / New Metropolis en We make the city Green.
Datum: woensdag 17 november 2021
Tijd: 20.00 – 21.00 uur
Locatie: Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Digitaal: Bekijk het gesprek hier
Voertaal: Nederlands