« Alle activiteiten

  • This event has passed.

VEG#79: Live Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam in het Van Eesteren Museum

12 December, 2021 | 15:00 - 17:00

Op zondag 12 december 2021 vieren Fris Edam en het Van Eesteren Museum 75 jaar keramiek van Fris Edam in het Van Eesteren Museum.

In 1947 openden Gerrit Fris senior en Gerrit Fris junior de N.V. Keramische
industrie Fris in Edam. Fris stond als kind van zijn tijd voor een vertrouwen in het modernisme. Willem Hendrik de Vries was de keramist die voor N.V. Keramische Industrie Fris aardewerken gebruiksvoorwerpen, vazen en serviezen ontwierp. Zijn strak moderne en toch sierlijke vormentaal zette de vazen en serviezen van Fris op de kaart als symbool van goede smaak. Met zijn basale esthetiek vierde het de principes van het modernisme: schoonheid betekende welvaart, en welvaart betekende welzijn. Kleine eierdopjes stonden voor grote dromen. In de jaren vijftig en zestig werd Fris direct verbonden met de landelijk vermaarde stichting en het tijdschrift Goed Wonen. Het aardewerk van Fris was iets bijzonders: kwaliteit en vormgeving waren belangrijk. Die aandacht paste bij de ideeën van de Stichting Goed Wonen, die precies in dezelfde periode als Fris actief was.

Programma
Tijdens het Van Eesteren Gesprek geeft kunsthistoricus Sandra Smets antwoorden op de vraag waarom Fris zo bijzonder was. Kunstcriticus Machteld Leij laat een licht schijnen op het verband tussen Fris en Goed Wonen. Auteurs van het boek Fris Edam Keramiek (1947-1969) Ove Lucas en Andrea van der Veen nemen u mee in de collectie en de geschiedenis van Fris, die werd verteld door oud-medewerkers. Ook wordt een korte film over Fris Edam vertoond.

Fris Edam in het Edams Museum
De overzichtstentoonstelling Fris Springlevend! 75 jaar Fris Edam is van 21 oktober 2021 tot en met 20 maart 2022 te zien in het Edams Museum. Daarnaast verschijnt het boek Fris Edam Keramiek (1947-1969). Het boek is tevens te koop in onze museumwinkel en tijdens het Van Eesteren Gesprek.

Fris Edam bewonderen in de Van Eesteren Museumwoning
In de collectie van het Van Eesteren Museum is ook Fris Edam servies opgenomen. Het is te zien in de Van Eesteren Museumwoning, waar de eettafel is gedekt met de Fris Edam Jubilant serie uit 1958. Benieuwd? Boek hier tickets voor de Van Eesteren Museumwoning, die geheel volgens de richtlijnen van Goed Wonen in de jaren 50 is ingericht. Lees hier alvast over het servies van Fris Edam dat eerder het Object van de maand was.

Datum: zondag 12 december 2021
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Ticket: Reserveer hier uw ticket.
Voertaal: Nederlands
Let op: een coronatoegangsbewijs is verplicht.

Reserveer hier een ticket voor het gesprek

Details

Date:
12 December, 2021
Time:
15:00 - 17:00
Event Category: