Op donderdag 20 januari vertelt prof.dr. Zef Hemel, planoloog en hoogleraar Urban en Regional Planning Universiteit in het kader van het programma Groene Helden over groen activisme: van luilekkerland aan de Sloterplas tot aan de Gift of Colour tuin in het Nelson Mandelapark. Aansluitend gaan we met Zef Hemel en Groene Held Ama Koranteng-Kumi, initiatiefneemster van Bloei&Groei in gesprek over groen activisme.
In 2020 is door de gemeenteraad van Amsterdam de Groenvisie 2020-2050 een leefbare stad voor mens en dier vastgesteld. Een ambitiedocument, waarin de gemeente Amsterdam haar wensen voor de komende 30 jaar benoemt en ook duidelijk stelt bij de uitvoering van groenbeleid Amsterdamse burgers en ondernemers te willen betrekken. De grote vraag is hoe de ambities die in de Groenvisie verwoord staan verwezenlijkt kunnen worden, zeker in een tijd waarin het schuurt en er financiële zorgen zijn.
Zef Hemel vertelt over het betrekken van burgers en ondernemers bij de vergroening van hun eigen stad tegen een achtergrond van hoe de groenstructuur in de regio en de stad ooit bedacht en aangelegd is. Daarnaast promoveerde hij op het ontwerp voor de IJsselmeerpolders door Van Eesteren. Zef is dan ook de persoon die beschikt over gedegen kennis, maar ook een mens dat groots kan dromen. Visionaire ideeën heeft hij over de stad en het landschap, in het bijzonder van de metropool Amsterdam en de regio Noord-Holland. Hemel kennende begint hij op grote schaal en gaat hij daarna de stad in, op zoek naar groen en bijbehorend groen activisme. Naar groene activisten Van Luilekkerland aan de Sloterplas tot aan de Gift of Colour tuin in het Nelson Mandelapark.
Tijdens het gesprek maken we ook kennis met Groene Held Ama Koranteng-Kumi van Bloei & Groei. Na een kort filmisch portret gaan Zef en Ama met elkaar in gesprek over groene oases in Amsterdam Zuidoost waar vrouwen healen en tot bloei komen. Oases die bestaan dankzij het initiatief dat Ama daartoe nam. Met inmiddels vier stadstuinen in Amsterdam-Zuidoost, biedt Ama vrouwen uit de buurt een plek om te ontspannen en zichzelf te ontwikkelen. Hoe zij dit doet, en wat haar daartoe drijft zal tijdens het gesprek aan bod komen
CV Zef Hemel
Zef Hemel (1957) is een visionaire planner. In het verleden was hij hoofdredacteur van ‘Stedenbouw & Ruimtelijke Ordening’, het professionele tijdschrift voor stedenbouwkundigen en ontwerpers van het Nederlands Instituut voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in Den Haag. In 2011 organiseerde hij, als lid van de denktank van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, het symposium ‘Creatieve steden’ in Amsterdam. Van 2001 tot 2004 was Hemel directeur van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en Stedenbouw. In 2004 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij toetrad tot de directie van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de stad. Daar organiseerde hij ‘Vrijstaat Amsterdam’ in 2009, wat het begin was van een ander soort planning: opener, democratischer, verantwoordelijker en duurzamer. Open gesprek dat landde in de laatste structuurvisie uit 2011. Sinds 2012 is hij hoogleraar stads- en ruimtelijke ordening aan de Universiteit van Amsterdam (de Wibaut-leerstoel), in combinatie met planningsactiviteiten voor de Amsterdam Economic Board. ‘Volksvlijt 2056’ was een vervolg op Vrijstaat Amsterdam een tentoonstelling over de toekomstige economie in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, waar hij duizenden burgers probeerde te betrekken door hen ‘hun eigen toekomst’ te laten dromen. Op verzoek van burgemeester Femke Halsema, betrok Hemel opnieuw vele Amsterdammers toen hij in 2019 een visie op de toekomst van de binnenstad van Amsterdam maakte. Ditmaal ging hij met iedereen in gesprek in De Oude Kerk. Hemel studeerde menselijke geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam op een studie die gepubliceerd werd in de reeks Cornelis van Eesteren Architect Urbanist die in de jaren negentig verscheen bij NAi Uitgevers. Hij schreef Deel IV: “Het landschap van de IJsselmeerpolders. Planning, inrichting en vormgeving. Voor zijn proefschrift ontving hij de Prof. Ter Veen Award 1994. Onlangs gaf Hemel zijn afscheidsrede bij de UvA. Deze viel samen met het verschijnen van het boek Er was eens een stad. Visionaire planologie, verschenen bij UItgeverij Pluim.
CV Ama Koranteng-Kumi
Ama Koranteng-Kumi is oprichter en aanjager van AMA. In 2005 behaalde Ama haar Postgraduaat Bedrijfscommunicatie aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en een Master Genderstudies aan de Universiteit Utrecht in 2016. Ze publiceerde o.a. in NRC Next, De Morgen, Charlie Magazine en OneWorld en is mederedacteur van een publicatie door ELLA over intersectionaliteit in organisaties. Ama ontwikkelt en leidt innovatieve verandertrajecten of -projecten. Ze opereert op de rand van kunst, politiek, empowerment, natuur (eco-wellbeing) en duurzaamheid: als sociaal ondernemer, projectleider, adviseur en publicist. Daarnaast richtte Ama in 2014 de Amsterdamse stadstuinen Bloei & Groei op. Door middel van stadstuinen versterkt Bloei & Groei de persoonlijke veerkracht van bewoners en werkt aan sterke wijken. In 2016 wordt ze door vrouwenblad VIVA voor Bloei & Groei genomineerd als één van de top-400 ondernemende en creatieve vrouwen in Nederland. In 2019 krijgt Ama een speciale vermelding als ‘gamechanger’ op de Food100 lijst.
Ama over Bloei&Groei: “Het leven is niet altijd even makkelijk en komt met tegenslagen. Ik geloof dat groen kracht geeft en dat alles wat aandacht krijgt gaat bloeien. Bloei & Groei is een soort van community bestaande uit vrouwen met een pioniersgeest. In onze stadstuinen in Amsterdam-Zuidoost oogsten we niet alleen de ingrediënten voor verse maaltijden, maar ook veerkracht. We leren vrouwen meer over tuinieren, planten, kruiden en de verbinding met de natuur.”
Groene Helden
Het programma Groene Helden bestaat uit een lezingenreeks door onder andere Prof. Dr. Arnold van der Valk, Prof. Dr. Zef Hemel over groen en stedelijke ontwikkeling en en architectuurhistorica drs. Linda Vlassenrood over Jakoba Mulder en het Amsterdamse Bos, een tentoonstelling: 100.000 bomen en een bos van draad met Sara Vrugt, workshops en buitenactiviteiten met landschapsarchitect Pieter Boekschooten.
Groene Helden is een initiatief van het Van Eesteren Museum in samenwerking met de groene driehoek van de gemeente Amsterdam), Pakhuis de Zwijger en New Metropolis en We make the city Green.
Datum: donderdag 20 januari 2022
Tijd: 20.00 – 21.00 uur
Digitaal: Digitaal deelnemen kan via ons YouTube-kanaal
Voertaal: Nederlands