« Alle activiteiten

  • This event has passed.

VEG#81: Over stadsbomen en de onlosmakelijke verbondenheid tussen mens en natuur

20 February, 2022 | 13:00 - 15:00

Op zondag 20 februari 2022 gaan bomenspecialist Hans Kaljee en textielkunstenares Sara Vrugt met elkaar in gesprek over de onlosmakelijke verbondenheid tussen mens en natuur en de rol die bomen en kunst daarin kunnen spelen.

Dit gesprek vindt plaats tegen de achtergrond van de tentoonstelling ‘Honderdduizend bomen en een bos van draad’ die tot 17 april 2022 in het Van Eesteren Museum te zien is, een kunstinstallatie van textielkunstenaar Sara Vrugt. In 2020 borduurde zij, samen met vele anderen, een bos op maar liefst honderd vierkante meter doek, als ode aan de natuur. Dit participatieve project kwam tot stand in vier seizoenen, in vier verschillende pop-up ateliers waarin jong, oud, man en vrouw met allerlei achtergronden samen borduurden en natuurverhalen deelden die werden verwerkt in het doek. Sara Vrugt vertelt tijdens deze middag over het proces en laat het werk van dichtbij zien.

Hans Kaljee is bomenconsulent bij de gemeente Amsterdam en vertelt deze middag over bomen in de stad en natuurlijk in het bijzonder over de bomen in Nieuw-West. Samen met Kaljee gaan we ook naar buiten waar hij ons meer vertelt over de bomentaal en hoe bij de realisatie van de Westelijke Tuinsteden bomen niet zomaar een plaat kregen maar volgens een bepaalde systematiek werden geplant. Bijvoorbeeld als bomenrand, haak, accent of gevelritme. Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren was zich sterk bewust van het belang van groen voor stadsbewoners. Dit zien we duidelijk terug in de Westelijke Tuinsteden, o.a. in een bomen-carré vlak voor het museum.

Honderdduizend bomen en een bos van draad
De tentoonstelling ‘Honderdduizend bomen en een bos van draad’ is van 04 februari tot en met 17 april 2022 te zien in het Van Eesteren Museum. Ook zijn er een documentaire en een audiotour te beluisteren. De tentoonstelling maakt deel uit van het project Groene Helden. Lees er meer over en kijk welke groene activiteiten er nog meer georganiseerd worden op de Groene Helden website.

Datum: Zondag 20 februari 2022
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Ticket: Reserveer hier uw ticket.
Voertaal: Nederlands
Let op: een coronatoegangsbewijs is verplicht.

Details

Date:
20 February, 2022
Time:
13:00 - 15:00
Event Category: