« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Van Eesteren Gesprek #73: Vrouwen in een mannenwereld

17 December, 2020 | 20:00 - 21:15

Het is 2020 en dat is te merken: de maatschappij zet steeds meer vraagtekens bij de ongelijkwaardigheid tussen man en vrouw, ondanks gelijke rechten.

Het Van Eesteren Museum buigt zich op 17 december over de vrouwenemancipatie in de architectuur. Over de gelijkwaardige behandeling van vrouwen in dit vak zijn vragen te stellen. Architectuurhistoricus Charlotte Thomas en kunsthistoricus Nikki Manger formuleren er antwoorden op tijdens de lezing ‘Vrouwen in de bouw’. Ze vertellen over de rol van vrouwen in een vrij mannelijke wereld, met voorbeelden van powervrouwen uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Van M. Staal-Kropholler, Jakoba Mulder, Cora Nicolaï-Chaillet tot Francine Houben passeren de revue. Zoals bekend werkte Jakoba Mulder jarenlang samen met Cornelis van Eesteren en was zij bepalend voor de ruimtelijke kwaliteit van de tuinstad. Ook interieurarchitect Cora Nicolaï-Chaillet was toonaangevend, zij het op een ander schaalniveau, bij een Stichting waarover het Van Eesteren Museum vaak vertelt: de Stichting Goed Wonen.

Kijkt en luistert u ook graag mee donderdagavond 17 december van 20.00 tot 21.15? Meldt u dan nu aan onder vermelding van VEG#73 Vrouwen in een mannenwereld via info@vaneesterenmuseum.nl Rond 19.00 ontvangt u een link via e-mail om digitaal deel te nemen.

CV Nikki Manger
Nikki Manger (1995) wordt gedreven door haar interesse in sociale geschiedenis. Aan de Universiteit van Amsterdam bestudeerde ze stedenbouw, architectuur en stadshistorie. Als rondleider en curator bij Museum Het Schip dook ze in de wereld van de volkshuisvesting en bouw- en sierkunst van de Amsterdamse School. Op dit moment is ze betrokken bij hedendaagse verhalen van de straat. Als dagcoördinator bij de De Regenboog Groep biedt ze een luisterend oor aan daklozen in inloophuizen.

CV Charlotte Thomas
Charlotte Thomas (1992) is een Belgische kunst- en architectuurhistoricus die haar hart verloren heeft aan het Nederlandse architectuurlandschap. Van kinds af aan werd ze geprikkeld door de kracht van architectuur, stedenbouw, en de invloed hiervan op het grote publiek. Haar fascinatie voor ‘lelijke architectuur’ en de menselijke architectuurbeleving vormt een rode draad in haar publicaties. De laatste jaren focust ze zich op de rol van de vrouw binnen de architectuur(geschiedenis).Hierover publiceerde ze al voor VICE, A.Zine en gaf zij lezingen voor Museumnacht en Museum Het Schip. Momenteel is ze werkzaam als redacteur bij A.ZINE en het AFFR, als gids bij Museum Het Schip en Van Eesteren Museum en ondersteunt zij op freelance basis architectuur gerelateerde instellingen.

Meer weten over dit onderwerp? Van Eesteren Tipt:

Mevr. De Architect
Er komt steeds meer aandacht voor vrouwen in de architectuur. Op A.zine loopt al enige tijd de rubriek Mevr. De Architect. Hierin interviewt hoofdredacteur Merel Pit inspirerende vrouwen in het architectuurveld. Onlangs verwierf het project steun van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. De subsidie maakt  een printversie mogelijk van de A-zine uitgave Mevr. De Architect. In deze publicatie nemen en krijgen vrouwelijke architecten het woord. Zij reflecteren op hun rol in een door mannen gedomineerd vak. Naast interviews zijn er ook essays, columns en beeld verzameld door zowel mannen als vrouwen. De voorverkoop is nu gestart. Bestel hier de printversie.

The Feminist Spatial Practice Book Club
Bij ARCAM tipt kersverse Architect in Residence Afaina de jong elke paar weken een nieuw interessant boek dat onderdeel is van haar onderzoek naar ‘Feminist Practice’, waarin zij research doet naar feminisme in de architectuur en vrouwelijke architecten. In de vorm van een boekenclub. Meedoen? Klik hier.

Meer lezen?
https://www.vice.com/nl/article/nepjzk/korte-geschiedenis-vrouwen-plek-veroverden-architectuurwereld
https://www.bna.nl/nieuws/rondetafel-over-vrouwen-in-de-architectuur
https://a-zine.nl/category/mevrouw-de-architect/

Datum: donderdag 17 december 2020 (update 14 dec. 2020: dit VEG vindt plaats zoals gepland)
Tijd: 20.00 – 21.15
Locatie: digitaal
Ticket: Aanmelden via info@vaneesterenmuseum.nl o.v.v. VEG#73 Vrouwen in een mannenwereld
Voertaal: Nederlands


Kunst- en architectuurhistoricus Charlotte Thomas voor een goed gebouw

Details

Date:
17 December, 2020
Time:
20:00 - 21:15

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/
van Eesteren Museum