« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Ways of Space – Uitgesteld

2 April, 2020 - 19 April, 2020

Ways of Space (2019) is een architectonische geluidssculptuur door architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs. De makers verbleven van september tot en met december 2019 als artists-in-residence in het Van Doesburghuis, Meudon, Frankrijk.

In het najaar van 2019 reisden het Van Eesteren Museum met een groep geïnteresseerden naar het Theo van Doesburghuis, de atelierwoning die Van Doesburg in 1927 ontwierp als voortzetting op de eerdere  ideeën voor een Maison d’Artiste dat hij in 1923 samen van Cornelis van Eesteren vorm gaf.

Spaans en Hirs verbleven vorig najaar drie maanden lang in het Van Doesburghuis en maakten er samen Ways of Space. Het uitgangspunt voor het werk was het scheppen van een nieuwe auditieve ervaring van de ruimte. Daarbij lieten zij zich inspireren op het idee van de Open Plattegrond en de kleuren van Theo Van Doesburg. Hirs en Spaan vertaalden deze naar een flexibele (i.e. ‘open’) auditieve ervaring van de ruimte. Deze ervaring ontstaat uit een samenspel van een drietal factoren: de akoestische eigenschappen van de gegeven fysieke ruimte, de positionering van zowel de luisteraar als de luidsprekers in deze ruimte én de elektronische klanken uit de luidsprekers. Met het bewegen door de ruimte verandert de ervaring in de tijd, zonder dat de luisteraar zich hier noodzakelijkerwijs direct van bewust is. Zo ontstaat een nieuwe soort ‘open plattegrond’, waarbij verschillende luister- en ervaringsruimten in elkaar overvloeien.

Te zien
Nog tot 29 maart 2020 is Ways of Space te ervaren en te beluisteren in het veelkleurige Van Doesburg-Rinsemahuis, Museum Drachten. Aansluitend zou de installatie oorspronkelijk van 2 tot en met 19 april te beleven zijn in het Van Eesteren Paviljoen. In verband met de maatregelen inzake het coronavirus, is dit uitgesteld naar later dit jaar. Na het Van Eesteren Paviljoen, zal het werk zal ook worden getoond in STEIM, Amsterdam.

Rozalie Hirs 
Rozalie Hirs (1965) is een hedendaagse Nederlandse componist en dichter. Haar poëzie en muziek zijn zowel lyrisch als experimenteel. Het avontuur van de luister- en leeservaring en de verbeelding staan centraal. Haar muziek omvat vocale, orchestrale en elektronische stukken. Vaak combineert zij traditionele instrumenten met elektronische klanken. Haar poëzie omvat zowel dichtbundels als digitale poëzie, interactieve gedichten die ontstaan in samenwerking met beeldend kunstenaars en grafisch ontwerpers.

Haar muziek wordt uitgevoerd door onder meer Amsterdam Sinfonietta, ASKO|Schönberg, Bozzini Quartet, Concertgebouworkest, Formalist Quartet, Klangforum Wien, Musikfabrik, Radio Filharmonisch Orkest, Slagwerk Den Haag, SPECTRA, en Philip Thomas; haar composities voor spreekstem en elektronische klanken voert zij regelmatig zelf uit, voornamelijk op internationale podia. Deuss Music publiceert haar muziekpartituren, Uitgeverij Querido haar gedichtenbundels.

Machiel Spaan 
Ir. Machiel Spaan (1966), oprichter en architect van M3H, studeerde in 1992 af aan de Technische Universiteit Eindhoven. Van 2000 tot 2007 was hij onderwijscoördinator van de Academie van Bouwkunst in Arnhem en van 2007 tot 2013 hoofd van de afdeling Architectuur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

‘Voor ontwerpvraagstukken neem ik niet het conflictueuze, maar het confluente als uitgangspunt. Programma en architectonische vorm komen tot stand door het bevragen van de context. Zo breng je het verborgen potentieel van de plek aan de oppervlakte en maak je het ervaarbaar. Materialisering staat voor mij in dienst van bewustwording van de context – of dit nu een landschap, een stedelijke omgeving, een gebouw of een ruimte is. Het ontrafelen van verschillende lagen van stad en landschap biedt de basis voor nieuwe voorstellen die, in typologie en verschijningsvorm, voortkomen uit de plek. Op de Academies van Bouwkunst in Arnhem en Amsterdam was ik verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma en organiseerde ik onderwijsprojecten waarbij de praktijk van het maken en de context als uitgangspunt dikwijls centraal stonden.’

Datum: de installatie zou oorspronkelijk te zien zijn van 2 t/m 19 april 2020, maar dit is uitgesteld. De nieuwe datum wordt later bekendgemaakt via deze website.
Te bezoeken tijdens openingstijden van het museum: elke do t/m zo, 12.00 – 17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam
Tickets: Gratis te bezoeken met toegangsticket tot het museum

Meer informatie en interviews
Website Rozalie Hirs

2.1. Jacob Haagsma: Bewegen door gekleurd geluid (Leeuwarder Courant, 14 februari 2020)
2.2. Vincent Meininger: Luisteren naar kleuren (Friesch Dagblad, 6 februari 2020)
2.3. Friso Wijnen: Open Saturdays. Ways of Space (Van Doesburghuis, 2019)

De makers danken het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, STEIM, en M3H architecten.


Details

Start:
2 April, 2020
End:
19 April, 2020
van Eesteren Museum