Ontmoet de Groene Helden

Amsterdam groeit!

De stad wordt steeds voller met meer inwoners en woningen. Dat mag niet ten koste gaan van het groen. Zes Groene Helden in Amsterdam benadrukken hoe belangrijk dit groen voor de stad en zijn inwoners is. De Groene Helden zijn personen of instellingen die iets groens en moois doen voor onze stad Amsterdam. Voor het Van Eesteren Museum is groen geen nice to have, maar een must have! Daarom willen wij samen met de zes Groene Helden Amsterdammers, bedrijven en initiatieven inspireren en aanzetten tot actie en uitdagen zelf een Groene Held te worden en presenteren wij het programma Groene Helden Amsterdam. Dit programma bestaat uit lezingen, workshops, buitenactiviteiten en een tentoonstelling: Honderdduizend bomen en een bos van draad gemaakt door kunstenaar Sara Vrugt. Maak kennis met de Groene Helden Bloei & Groei, De Wilde Chefs, Fruittuin van West, Het Amsterdamse Bos, MijnStadstuin en Sprinklr! Wie weet wordt jij ook een Amsterdamse Groene Held. 

 

Groene Helden Amsterdam start op 21 oktober 2021 en loopt tot en met de zomer 2022 

  • Oktober lezing over voedselinitiatieven met prof. dr. Arnold van der Valk, Emeritus hoogleraar Landgebruik en planning Universiteit Wageningen en initiator van Stichting Voedsel Verbind, Arnold van der Valk en directeur van MijnStadstuin Sem Roefs.
  • November struinen door de Bretten met landschapsarchitect Pieter Boekschooten, Fietstocht naar de Tuinen van West en lezing over Jakoba Mulder en het Amsterdamse Bos door architectuurhistoricus Linda Vlassenrood en senior beleidsmedewerker Sport en Bos Jan Heeren. December lezing over luilekkerland aan de Sloterplas tot aan de Gift of Colour tuin in het Nelson Mandelapark door Prof. dr. Zef Hemel, hoogleraar Urban and Regional Planning Universiteit Amsterdam (Wibaut Leerstoel) en founder Bloei&Groei Ama Koranteng-Kumi.
  • Februari tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad met kunstenaar Sara Vrugt, lezing over de onlosmakelijke verbinding tussen de mens en de natuur door Sara Vrugt en drs. Hans Kaljee bomenspecialist gemeente Amsterdam en groencursus voor de Van Eesteren vrijwilligers door Pieter Boekschooten en Bomenexpert Wouter van der Wulp.
  • Maart minitentoonstelling Florilegium Amsterdam 1064 en workshop cyanotype met kunstenaar IJber en Fietstocht naar de Tuinen van West met Pieter Boekschooten. 
  • April workshop cyanotype met kunstenaar IJber, vertoning van documentaire Boom in Amsterdam gemaakt door Agnes de Ruijter, Bomensafari langs de Sloterplas met Hans Kaljee en Object van de Maand over de tuin van de museumwoning. Ge├»nspireerd op een tuinontwerp van tuinarchitect Mien Ruys. 
  • Mei lezing in het Amstelpark de bomen vertellen hen verhaal door kunstenaar Elmo Vermijs. 
  • Juni Buitententoonstelling Here comes the flood over klimaatverandering en zeespiegelstijging in samenwerking met waterschap Amstel, Gooi en Vecht gemaakt door kunstenaar Rem van den Bosch. Open Groen Dag in samenwerking met We Make The City: filmvertoning Gardens of Fez met kunstenaar Heidi Vogels en lezing I can change the world with my two hands door toekomstverkennend kunstenaar Natascha Hagenbeek. 

 

Initiatiefnemers

Prof. dr. Zef Hemel, hoogleraar Urban and Regional Planning Universiteit Amsterdam (Wibaut Leerstoel), drs. Hans Kaljee, bomenspecialist gemeente Amsterdam, drs. Karin Selbach, manager Groen, Flora en Fauna Stadswerken gemeente Amsterdam, prof. dr. Arnold van der Valk, Emeritus hoogleraar Landgebruik en planning Universiteit Wageningen en initiator van Stichting Voedsel Verbind, drs. Geertje Wijten Programmamanager Groenvisie gemeente Amsterdam & Van Eesteren Museum

Sponsors & partners

Het programma Groene Helden Amsterdam wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.

Gemeente Amsterdam Logo, rood
New Metropolis Nieuw-West Logo
Goeie Ouwe Koeien Logo
We Make The City Logo

Met dank aan Groene Helden

Bloei & Groei, De Wilde Chefs, Fruittuin van West, Het Amsterdamse Bos, MijnStadstuin en Sprinklr!