Amsterdamse Bos
Claudia de boswachter van het Amsterdamse bos
Roos is onderweg naar het Amsterdamse Bos! Wie kent dat bos niet met zijn iconische Bosbaan, de geitenboerderij, de boswinkel en uiteraard ook de prachtige natuur. Groene lanen, lange bomen, zwemvijvers en wandelpaden. Het Amsterdamse bos biedt voor ieder wat wils. Het Amsterdamse bos is in 1934 ontstaan naar ontwerp van Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en Jakoba Mulder door het zogenaamde Boschplan, uitgevoerd als werkgelegenheidsproject. Het Boschplan was onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren. Het plan was een reactie op de economische crisis en moest werkloosheid tegengaan. In 1970 werd de laatste boom aangeplant. Vandaag de dag wordt het bos nog steeds onderhouden, verzorgd en beschermd door vrijwilligers, tuinmannen en een echte boswachter genaamd Claudia Plaisier. Zij is de verbinder tussen de mens en de natuur hier in het Amsterdamse Bos.
Tentoonstelling Tewerkgesteld
Wil je meer weten over het Amsterdamse bos en de werkkampen? Bekijk hier de website of bezoek de tentoonstelling Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941 – 1944. Bij de tentoonstelling is ook een mooie audiotour geproduceerd. Die je het beste in het bos zelf kunt beluisteren. Klik hier voor meer info.
Meer weten over Jakoba Mulder? Bekijk hierboven het Van Eesteren Gesprek #78 Groene helden Amsterdam over Jakoba Mulder en het Amsterdamse bos met architectuurhistorica Linda Vlassenrood en senior beleidsmaker bij het Amsterdamse Bos (Sport en Bos) Jan Heeren. Of luister hier naar de podcast Het mag wel wat bozer, waarin Linda Vlassenrood vertelt over Jakoba Mulder.