Tentoonstelling

Honderdduizend bomen en een bos van draad

 4 februari 2022 t/m zondag 17 april 2022

Met een groots kunstproject viert kunstenaar Sara Vrugt de natuur en het belang ervan. In 2020 borduurde zij een bos van honderd vierkante meter. En iedereen kon meedoen

Samen borduren

De tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad is een kunstproject waarin textielkunstenaar Sara Vrugt, samen met vele anderen een bos heeft geborduurd. Het kunstwerk van maar liefst honderd vierkante meter kwam tot stand in een pop-up atelier dat vier seizoenen lang door het land reisde. Daar werden bomen geborduurd naar aanleiding van natuurverhalen die bezoekers en deelnemers er vertelden. Alle verhalen kregen een plek in het geborduurde bos en samen vormen ze een kunstwerk waarin je in gedachten kunt verdwalen.

 

 

Cornelis van Eesteren: bewust gepland groen
Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren was zich sterk bewust van het belang van groen voor de bewoners van een stad. In 1934 ontwierp hij zijn Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) voor Amsterdam met veel groen, geïnspireerd door het tuinstad-idee waarin de tuinstad het beste van twee werelden samenbrengt: de voorzieningen in de grote stad en het ritme en de rust van een plattelandsgemeenschap. Een goed voorbeeld van het bewust plannen en planten van groen is de zogenoemde bomentaal die is toegepast bij de realisatie van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Bomen kregen niet zomaar een plaats, maar werden volgens een bepaalde systematiek geplant. Onder meer als bomenrand, haak of accent, of als gevelritme, waarin de bomen de gevel van een woonblok volgen en aan het einde van het blok abrupt stoppen. Of als carré; een vierkant van bomen dat zeldzaam is, maar te vinden is voor het Van Eesteren Museum aan de noordoever van de Sloterplas. Met deze bomentaal en al deze typen bij de hand kun je de gehele boomstructuur van de wijken binnen het AUP benoemen. Als men recht wil doen aan het gedachtegoed van Van Eesteren en de cultuurhistorische waarde van de Tuinsteden, zal ook bij een veranderende stedenbouwkundige context, door inbreiding en verdichting bij stedelijke vernieuwing, deze bomentaal moeten worden ‘gesproken’.

 

 

In het voorjaar van 2022 is dit geborduurde bos te zien in het Van Eesteren Museum. Wil je meer weten over honderd duizend bomen en een bos van draad? Bezoek dan de website. Naast het geborduurde bos maakte Sara Vrugt ook een documentaire: 100.000 bomen en een bos van draadEn dat is niet alles, in de winter van 2021-2022 wordt samen met partners IVN en Treesisters een echt bos geplant.

 

Over Sara Vrugt

Sara Vrugt (1981)is een textielkunstenaar, opgeleid in mode- en textielvormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag met een master Beeldende Kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij ontwerpt met textiel en draad, humor en een idealistische inslag. Haar borduurwerken en participatieve projecten raken aan maatschappelijke thema’s. Met haar werk laat ze mensen met een frisse blik naar het dagelijkse leven kijken. 

 

Binnen de omvangrijke projecten die ze opzet zoekt ze naar de kleine verhalen, in het persoonlijke contact met deelnemers weet ze vertrouwen te wekken en te geven. Ze brengt aan de deelnemers en de thema’s die ze belangrijk vindt een ode met zachte materialen, een trage techniek en heel veel aandacht. Meer weten over Sara? Bezoek haar website hier.

 

Met dank aan

Bank Giro Loterij Fonds, Fonds 1818, Gemeente Den Haag, Gravin van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuur Fonds en het VSB Fonds.

 

Data en openingstijden

4 februari 2022 t/m zondag 17 april 2022
Elke donderdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur

 

Koop je tickets hier

Het Van Eesteren Museum vind je hier