Bezoek aan de museumwoning, do t/m zo om 14.30 uur

Update 23 februari 2021 – In verband met het coronavirus (COVID-19) is het Van Eesteren Museum gesloten voor bezoekers tot en met maandag 15 maart 2021. Meer informatie vindt u hier.

Bezoek aan de Van Eesteren Museumwoning

Wandel onder begeleiding van een gids naar de museumwoning en ervaar hoe het dagelijks leven eruit zag in een moderne gezinswoning in de jaren vijftig. Stoken met een kolenkachel, bellen met een bakelieten telefoon in de gang en koken in een Bruynzeelkeuken: je voelt en ruikt het leven tijdens de jaren van de wederopbouw.

De modelwoning is ingericht volgens de principes van de Stichting Goed Wonen. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien. Veel uitgangspunten hiervan zijn in de woning terug te zien, van een efficiënt uitgedachte plattegrond tot een uitschuifbare snijplank, een functionele kastindeling en pannen die ook als dekschaal konden dienen.

De museumwoning is te bezoeken met een gids. Elke donderdag t/m zondag om 14.30 uur vertrekt een gids vanuit het Van Eesteren Paviljoen naar de museumwoning. De woning ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het paviljoen. Na het bezoek aan de woning wandelt u met de gids terug naar het paviljoen.

Wandeling naar de museumwoning
Tijdens de korte wandeling van het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas naar de museumwoning in Slotermeer, wordt verteld over het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), Cornelis van Eesteren en de woningen, bruggen en parken waar je langs loopt. Geïnteresseerd in een uitgebreidere wandeling en om meer te weten te komen over het AUP? Kies dan (ook) voor de wandeling door het Van Eesteren Buitenmuseum.

Informatie bezoek museumwoning
Start: 14.30 uur, elke donderdag t/m zondag
Startpunt
: Van Eesteren Paviljoen (hier keert u ook weer terug), Noordzijde 31, Amsterdam
Duur
: 1,5 uur
Maximum aantal deelnemers per woningbezoek
: 3
Tickets
: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar)

Het ticket voor het bezoek aan de museumwoning, is inclusief entree tot het Van Eesteren Paviljoen (het binnenmuseum) gedurende het tweede tijdslot. Meer informatie over het paviljoen en de tijdsloten vindt u hier.

Tickets vooraf reserveren
Met ingang van 20 juni 2020 kunnen tickets voor het bezoek aan de museumwoning alleen vooraf worden gereserveerd via onze website. Ze zijn niet te koop aan de balie van het museum. De link naar de tickets vindt u onderaan deze pagina.

Kortingstarief: kortingspas meenemen
Het kortingstarief geldt voor houders van een geldige CJP, studentenkaart (mbo, hbo, universiteit), Stadspas Amsterdam, Dagkaart Van Eesteren Paviljoen en Jaarkaart Van Eesteren Paviljoen. Zij moeten de kaart of (kortings)pas meenemen naar het museum om hem samen met het ticket bij de kaartcontrole aan de balie te laten controleren en/of scannen. Als de kortingspas of kaart niet kan worden getoond bij de ticketcontrole, moet de korting alsnog worden bijbetaald. Dit geldt ook voor het Iconic Houses passe-partout (geldig in november 2020 en april 2021).
De Museumkaart is niet geldig in het museum.

November 2020: Nederlandse Iconic Houses Maand. Geldigheid van passe-partout verlengd
De hele maand november van 2020 viert het netwerk van Iconic Houses de Nederlandse Iconic Houses Maand. Tien iconische Nederlandse huizen zijn middels een passe-partout in november met korting te bezoeken. De Van Eesteren Museumwoning is er één van.

In verband met de tijdelijke sluiting van de museumwoning van 5 t/m 19 november 2020, waarin houders van een passe-partout geen gebruik ervan kunnen maken, is de geldigheid van het passe-partout verlengd. Hetzelfde passe-partout van november 2020 zal ook geldig zijn in april 2021.

Hoe werkt het?
– Het passe-partout is vanaf eind oktober 2020 verkrijgbaar via de webshop van Iconic Houses.
– Bezitters van het Iconic Houses passe-partout krijgen € 6,00 korting op het ticket (volle tarief) voor de Van Eesteren Museumwoning.
– Tickets voor de museumwoning kunnen alleen vooraf online worden gereserveerd via onze website (zie de link onderaan deze pagina).
– Voer in de reservering de kortingcode ICONICHOUSES in en klik op de knop Controleer. De korting wordt verwerkt in de prijs. Doorloop daarna het volledige reserveringsproces.

Let op:
De kortingscode geldt alleen voor museumwoningtickets met vol tarief. De code geldt niet voor tickets met CJP/Stadspas-korting.
Het ticket met Iconic Houses-korting is alleen geldig op vertoon van het Iconic Houses passe-partout. Bezoekers die bij het kortingsticket niet het passe-partout kunnen tonen, moeten aan de balie de korting van € 6,00 bijbetalen. Vergeet het passe-partout dus niet mee te nemen naar het museum.

Meer informatie over deze speciale maand en het passe-partout vindt u hier.

Coronamaatregelen
Voor al onze bezoekers gelden onze coronarichtlijnen en -maatregelen. Lees ze voorafgaand aan het reserveren van tickets en voorafgaand aan uw bezoek.

Toegankelijkheid
De museumwoning is een portiekwoning van twee verdiepingen met een inpandige trap, zonder (trap)lift. De ingang van de woning, op de eerste etage, is alleen bereikbaar via een trap. Daardoor is de woning niet toegankelijk met een rolstoel of scootmobiel. Het gebruik van een rollator is er wel mogelijk en toegestaan. Het gebruik van hulphonden bij het bezoek aan de museumwoning is mogelijk en toegestaan, maar kent beperkingen.
Lees meer over de toegankelijkheid van de museumwoning op de pagina Toegankelijkheid van deze website.

Let op: het bezoek aan de woning gaat in principe onder alle weersomstandigheden door. Zorg ervoor dat u zich voldoende voorbereidt op de weersomstandigheden van die dag.

 

Koop tickets voor bezoek aan de museumwoning

 

Object van de Maand
Iedere maand wijzen wij een van de collectiestukken uit de museumwoning aan als Object van de Maand en nemen we het nader onder de loep. We gaan in op de geschiedenis, de ontwerpkracht en de actualiteit en relevantie ervan.
Bekijk hier alle Objecten van de Maand.

Lees hier meer over het ontstaan van de museumwoning.

Over het Van Eesteren Museum
Het Van Eesteren Museum laat je kennismaken met het erfgoed van Cornelis van Eesteren (1897-1988). Zijn vernieuwende ideeën over hoe een stad eruit moest zien, braken met het traditionele gesloten bouwblok met doorlopende straatwanden. In Slotermeer is nog goed te zien hoe hij in de jaren van schaarste na de oorlog kans zag iedere Amsterdammer een goede woonomgeving te bieden.

Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas).Eetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.