Bouw mee aan het Kindermuseum!

Bouw jij mee aan het Kindermuseum? In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen (9-12 jaar) de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? En hoe ziet het ultieme museum voor én door kinderen eruit? Onder leiding van diverse kunstenaars gaan kinderen in verschillende stadsdelen in lab-sessies samen een kunstwerk maken. De kinderen maken samen ook tentoonstellingen, nemen deel aan een kinderklankbordgroep en installeren een kinderdirecteur. Zo bouwen de Amsterdamse kinderen hun eigen kindermuseum. Ze helpen om de blik van het publiek en personeel te openen en het museum dé plek voor kinderen te maken. Maar bovenal biedt het maken van en kijken naar kunst voor de kinderen mogelijkheden om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.

Lab-sessies in het Van Eesteren Museum
Aan het einde van de zomer van 2023 vinden de eerste lab-sessies plaats in de stadsdelen West, Nieuw-West, Noord en Oost. De lab-sessies worden gehouden bij culturele instellingen in de stadsdelen zelf. Het Van Eesteren Museum is één van de locaties waar de lab-sessies plaatsvinden. Iedere dag bestaat uit theorie in de ochtend en kunst maken in de middag.

De ochtendsessies staan in het teken van het museum. De kinderen gaan op bezoek bij het Amsterdam Museum, de Amsterdam-Museumvleugel in het Hermitagegebouw aan de Amstel. In sessies met educatie- en museumexperts gaan de kinderen vervolgens in gesprek over het kindermuseum van de toekomst en aan welke voorwaarden dit moet voldoen.

Iedere middag werken de kinderen aan een gezamenlijk kunstwerk. De kunstopdrachten volgen de methodiek van Wicked Arts Assignments van Melissa Bremmer en Emiel Heijnen (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en sluiten aan bij beeldende kunst, performance, theater, muziek, dans en design, maar belangrijker nog: ze stimuleren interdisciplinariteit. Zij weerspiegelen thema’s, werkwijzen en concepten uit de hedendaagse kunst en bieden mogelijkheden voor kinderen om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.

Meedoen?
Wil jij meedoen? Meld je dan aan via dit formulier. Voor elk stadsdeel geldt een maximum aantal deelnemers van 30 kinderen. Aanmelden kan tot 14 augustus 2023. Zie voor meer informatie de website van het Amsterdam Museum.

Bouw mee aan het Kindermuseum
Data: maandag 28 augustus t/m vrijdag 1 september 2023
Tijd: 10.00 tot 15.00 uur
Leeftijd: 9 t/m 12 jaar
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: Deelname is gratis!

 

Het Elja Kindermuseumlab wordt mogelijk gemaakt door de ELJA Foundation.

 

Uitgelicht