CIAM 4: atlas en conferentie

Van Eesteren presenteert de analyse van Amsterdam tijdens het vierde CIAM congres; 1933.

Van Eesteren presenteert de analyse van Amsterdam tijdens het vierde CIAM congres; 1933.

Nog voordat het legendarische vierde CIAM-congres met het thema ‘De Functionele Stad’ in 1933 plaatsvond, bestond het idee om het congresmateriaal integraal te publiceren. Echter, de voorbereidingen voor deze omvangrijke publicatie werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gestaakt. Als resultaat van recent internationaal onderzoek, verschijnt in het najaar van 2014 het langverwachte boek over CIAM 4 alsnog.

CIAM-congres
Van Eesteren is van 1930 tot 1947 voorzitter van de Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM), een serie internationale congressen over moderne architectuur en stedenbouw. De CIAM wist tijdens haar bestaan prominente leden als Alvar Aalto, Jaap Bakema, Le Corbusier, Cornelis van Eesteren, Sigfried Giedion, Walter Gropius, Ernst May, Richard Neutra, Ludwig Mies van der Rohe, José Lluis Sert en Mart Stam aan zich te binden.
Het legendarisch geworden vierde congres dat in 1933 door Le Corbusier, Van Eesteren en Giedion werd geleid, vond plaats aan boord van het schip Patris II op de Middellandse Zee. CIAM 4 stond in het teken van ‘De Functionele Stad’ en vormde door zijn universele programmatische agenda een climax in het denken over stedenbouw. De erfenis van dit congres is nog steeds voelbaar in onze hedendaagse steden.

Onderzoeksproject
CIAM 4 is het onderwerp van een onderzoeksproject dat in 2009 van start is gegaan. Dit is het allereerste onderzoek dat een systematisch overzicht biedt van de indrukwekkende hoeveelheid origineel bronmateriaal en deze van een uitgebreide context voorziet. Ter afronding van het onderzoeksproject verschijnt in het najaar van 2014 de publicatie Atlas of the Functional City. CIAM 4 and Comparative Urban Analysis. Klik hier om te registreren voor de CIAM 2014 Conferentie, 28 en 29 oktober 2014.

Meer informatie op www.ciam4.com. N.a.v. het congres schreef architectuurhistoricus Evelien van Es een uitgebreid artikel over dit belangrijke moment in de architectuurgeschiedenis in De Architect. En lees verder over CIAM 4 en de rol van Van Eesteren.

Atlas of the Functional City
CIAM 4 and Comparative Urban Analysis
Author: Gregor Harbusch, Kees Somer, Daniel Weiss, Evelien van Es, Muriel Perez
Publisher: THOTH
ISBN: 978-90-6868-648-7

Zie: www.naibooksellers.nl

Uitgelicht