De Amsterdamse Biesbosch

Ze zeggen altijd dat Amsterdam het mooiste is vanaf het water. De Amsterdamse grachten, de Amstel en het IJ … Wie is er niet dol op?

Als je een keer niet in de stemming bent voor die prachtige, maar met mooi weer, drukke waterwegen dan is een (rondvaart) tocht door de westelijke tuinsteden een echte aanrader. Dit deel van Amsterdam biedt namelijk een totaal ander pakket aan bezienswaardigheden.

Zo ging ik op zondag 2 augustus 2015 samen met een groep andere geïnteresseerden op ontdekkingsreis door Nieuw-West.  Deze vaartocht werd georganiseerd door het van Eesterenmuseum in samenwerking met Natuur- en Milieueducatie Nieuw-West. Dankzij het enthousiasme van gids Wouter van der Wulp en vaarkunde Schipper Richard konden wij ons een aantal uren in een totaal ander Amsterdam onder dompelen.

De Sloterplas, uitgegraven om Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart en Osdorp mee op te bouwen, is een symbolisch middelpunt van de route. De plas zelf is diep, gemiddeld 30 meter, en is zelfs op een prachtige zomerse dag aangenaam rustig op en rond het water. In de omgeving van de Sloterplas is overal de hand van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren voelbaar en zichtbaar en zie je goed welke kostbare erfenis vol licht, ruimte en groen hij aan de stad heeft achtergelaten. Zodra je een zijtak van de Sloterplas in vaart vergeet je namelijk het laatste restje stad en waan je je in een totaal andere wereld vol ondiepe kronkelende vaarweggetjes met helder water, prachtige planten en bomen en zelfs enkele verdwaalde (of losgelaten?) schildpadden. Een werkelijk goed bewaard geheim gebleven stukje ‘Amsterdamse Biesbosch’. Mocht je zin hebben om dit met eigen ogen te gaan bekijken let dan goed op; niet elk bootje is geschikt voor deze ondiepe wateren maar een leuk alternatief is het huren van een kano bij Watersportcentrum Sloterplas of De Duikelaar. En dit najaar is er nog plek in het bootje, mét gids Wouter.

Dat Amsterdam mooi is vanaf water, dat wist ik dus al, maar het is nog mooier als je het eens vanuit een andere hoek bekijkt.

Tekst: Cornélie Bakker.

 

 

 

 


Weerspiegeling in het Sloterpark. Foto © Victorien Koningsberger.

Weerspiegeling in het Sloterpark. Foto © Victorien Koningsberger.

Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum