Doorlopend groen

Kinderwagenafstand
Nauwkeurig werd bij uitwerking van het Algemeen Uitbreidingsplan berekend wat in de verschillende leeftijdscategorieën de behoefte was aan groen. Het begon met de kinderwagenafstand: moeders moesten op 400 meter van hun voordeur in een plantsoen kunnen zitten om met een kind in de kinderwagen te kunnen genieten van het zonnetje. De cirkel werd gaandeweg groter. Opgroeiende kinderen konden verder fietsen naar de sportvelden. Het Amsterdamse Bos, op een nog grotere afstand, was bestemd voor de zondagmiddagen. Actieve recreanten konden dan gaan fietsen langs het IJselmeer en de Amstel.

Doorlopend-groen-wandeling
Het groen in de Westelijke Tuinsteden is ontworpen als doorlopend groen vanaf de woning naar de grote schaal van het landschap. Vanuit de tuin naar de hof en naar de groenstroken langs de wegen. De groenstroken sluiten aan op parkstroken, die weer doorlopen tot een park of het landschap.

Dat werkt nog altijd zo, getuigt de wandelroute vanuit Bos en Lommer naar de Sloterplas. Op de grens met Slotermeer loopt de wandeling vanaf de Burgemeester Vening Meineszlaan, via het Arthur Meerwaldtpad en het Cornelis de Rooijpad. Wandel dan verder door de bomenrijke Burgemeester Eliasstraat, twee bruggen over en langs het water aan de Bastiaansestraat. Even het viaduct onder, en dan is daar het hart van de Westelijke Tuinsteden: de Sloterplas. Verder wandelen? Via de groene speelvelden op Sportpark Ookmeer loop je zo de landelijke Tuinen van West in en de stad uit.

En wandel mee met een gids van het Van Eesteren Museum, door Slotermeer, of een van de andere tuinsteden.

De groene kracht
Het groensysteem is mooi beschreven in het boek De groene kracht. De transformatie van de Westelijke Tuinsteden Amsterdam, van Yttje Feddes, uit 2011. Het boek is te verkrijgen in onze museumwinkel.

Aan de wandel met de kinderwagen, Bernard Loderstraat in Slotermeer, 1976

Op pad met de kinderwagen, Bernard Loderstraat in Slotermeer, 1976