Osdorp

Osdorp is de laatste tuinstad van de Westelijke Tuinsteden. Vanuit alle tuinsteden komen bewoners winkelen op het Osdorpplein, of gaan naar het theater in De Meervaart. In 1960 werd aan de Saaftingestraat een bijzondere paal in de grond geslagen: de 100.000e van de Westelijke Tuinsteden. Van alle tuinsteden heeft Osdorp de meest in het oog springende Skyline, zeker vanaf de Sloterplas. Cornelis van Eesteren had in zijn uitbreidingsplan al torenflats ingetekend, als esthetisch accent in de verder uit laagbouw bestaande tuinsteden.

In de jaren zestig voldeed hoogbouw vooral aan de voortduurde vraag naar woningen. Torenwijck wordt de ‘goudkust’ genoemd. En de flats aan de Notweg waren voor die tijd een noviteit, met liften, stortkokers en zelfs een vernuftig rek om de was op het balkon mee te verbergen. Inmiddels heeft te technologische vooruitgang en modernisering niet stilgestaan en zijn er een paar fraaie nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Het Oklahoma-gebouw aan de Ookmeerweg is een trekpleister voor architectuur-adepten waar vooral de zwevende etages bijzondere elementen zijn. Ook markant is de aluminium-kleurige Schutterstoren aan het Oeverpad. Al zijn de mengingen over de architectuur verdeeld. Een bewoner van de toren vatte het concept mooi samen: “Oerlelijk, maar ik woon erin, dus ik kijk er niet naar!”

Lees verder
*
Over het stedenbouwkundig plan Osdorp
* En lees verder over Nieuw Sloten en De Aker

Osdorp

Luchtfoto van de Tuinstad Osdorp aan de oever van de Sloterplas. In het midden is Meer en Vaart, rechts daarvan de zes flats van Torenwijck; augustus 1974. Foto: Dienst der Publieke Werken.