Overtoomse Veld

De bouw van het Overtoomse Veld voltrok zich vanaf 1959. Ten oosten deze wijk ligt het Rembrandtpark, als groene buffer met de vooroorlogse stad. De ‘2 Hondjes’ aan de Postjesweg kruisen zowel het pad van fietser en voetganger in het park, als dat van de automobilist richting de Westelijke Tuinsteden. De straten in de wijk zijn vernoemd naar Nederlandse schilders en tekenaars, met als middelpunt het August Allebéplein. Net als de nabijgelegen wijk Slotervaart bestaat Overtoomse Veld uit een mix van laag-, midden- en hoogbouw.

De stedelijke vernieuwing is hier nog volop gaande. Er wordt ingezet op een stedelijk leefmilieu met veel mening van functies, hoge dichtheid en gesloten bouwblokken. Amsterdam bouwt hier woningen voor de vele woningzoekenden. Van oorsprong kent de wijk al veel verschillende functies en voorzieningen gericht op de hele stad. Zoals de busremise van het GVB, het World Fashion Centre en ziekenhuizen. Nieuwkomers zijn hotels, creatieve broedplaatsen, uitgaansplekken zoals skybars en clubs.

Lees verder
*
Over het stedenbouwkundig plan Overtoomse Veld
* En lees verder over Tuinstad Osdorp

 

 

Overtoomse Veld

Ringweg A10-West. Foto: Victorien Koningsberger.Schoolwerktuin aan de Jan Tooropstraat in Overtoomse Veld met door kinderen verbouwde groenten en bloemen. Foto: Erik Swierstra.