Verzetsheldenbuurt

Verzetshelden
Veel verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog worden in de Verzetsheldenbuurt in Slotermeer met een straatnaam geëerd. Eén van de straten is de Theodorus Dobbestraat. Hier bevindt zich het grootste straatnaambord van Amsterdam. De Amsterdammer Theodorus Dobbe werd in 1943 hoofd van de zogenaamde opruimingsdienst van de Landelijke Knokploegen die honderden tegenstanders en verraders doodden. Op 5 september 1944 werd Dobbe tijdens een actie opgepakt door de Sicherheitsdienst en doodgeschoten op landgoed ‘t Hof bij Dieren. Op het hoofd van de Sicherheitspolizei, de heer W.C. Mollis, deden Freek Ox en Ferdinand Ploeger een mislukte aanval. Ze kwamen tijdens een vuurgevecht in Amsterdam-Zuid om het leven in wat toen de Euterpestraat was, nu de Gerrit van der Veenstraat. In de Freek Oxstraat is nu de Van Eesteren Museumwoning.

Monumenten
Ook kent de wijk Slotermeer enkele oorlogsmonumenten die herinneringen aan het verzet. Het Vrijheidscarillon op Plein ‘40-‘45 is het meest bekend. Vlakbij is het beeldje de ‘Anti Fascist’ te vinden, en langs de Haarlemmerweg bevindt zich nabij de Coronelstraat een Herdenkingskruis.

Aanpakken na de oorlog
De wijk wordt gekenmerkt door de typische Wederopbouwarchitectuur, ruimtelijke inrichting en de openbare kunst. Slotermeer getuigt van de opluchting die er na de oorlog heerste, en van de wil om de stad te doen herrijzen. Ondanks de schaarste aan goederen en materialen werd in de wederopbouwperiode in ijltempo aan de uitbreiding van Amsterdam gewerkt. Er is in de jaren vijftig de juiste instelling, een van kop op! Mouwen opstropen en aan het werk. En al ziet men direct na de oorlog op tegen de enorme taak waar men voor staat – alles moet namelijk weer van nul af worden opgebouwd – na enige jaren breekt er een tijd van voorspoed aan die niet bekend was. De lonen stijgen, het besteedbaar inkomen neemt toe en gezinnen betrekken ruimere en nieuwe woningen van gemak voorzien. De allereerste woningen in de Verzetsheldenbuurt uit de eerste helft van de jaren vijftig zijn heel wat minder luxe dan de woningen die tegen het eind van de Wederopbouw in de nieuwe wijken van de stad werden opgeleverd. Desondanks getuigen ze van het naoorlogs optimisme en idealisme.

Het Vrijheidscarillon op Plein '40-'45 in Slotermeer; circa 1962.