Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert

Opening Expositie 'Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert' Foto © Stadsarchief Amsterdam Eric DixVogelvlucht AUP Buitenveldert gezien naar het Zuidwesten. Op de voorgrond een deel van Plan Zuid van Berlage. Er achter de toekomstige Tuinstad Buitenveldert. Links de Amstel; 1935. Kaart: Dienst der Publieke Werken.Door Aldo van Eyck ontworpen speelplaats in Buitenveldert.Cannenburg in Buitenveldert. Garagewoningen. Foto: Victorien Koningsberger.

 

Van 4 oktober t/m 3 november 2014 presenteert het Van Eesteren Museum de expositie ‘Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert’. De expositie is te zien op een nieuwe locatie: de Kunstkapel aan de Prinses Irenestraat 19, naast het Sint Nicolaaslyceum, bij de Zuidas.

‘Ga in Buitenveldert kijken’
Cornelis van Eesteren zou tevreden zijn over deze plek en alle aandacht voor Buitenveldert. Net zoals hij bijzonder content was over de realisatie van Buitenveldert volgens zijn Algemeen Uitbreidingsplan. Van Eesteren woonde er zelf tot op hoge leeftijd. “Als je werkelijk wilt weten hoe ik het AUP bedoeld heb, dan moet je in Buitenveldert gaan kijken,” was een van zijn gevleugelde uitspraken.

De Stijl
De tentoonstelling in de magische ronde Kunstkapel besteedt aandacht aan wie Van Eesteren was. Aan zijn omgang met kunstenaars van De Stijl, zoals Theo van Doesburg waarmee hij samen het Huis van Zessen ontwierp. De nadruk van de expositie ligt op zijn ontwerp van het Algemeen Uitbreidingsplan en vooral hoe dat in Buitenveldert gerealiseerd is. Met veel mooi beeld uit de beginjaren zestig.

Cultureel erfgoed en de Zuidas
Van Eesteren bouwde volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. De stijlkenmerken uit de jaren vijftig en zestig, zoals die ook in Buitenveldert te zien zijn, beschouwen we als ons cultureel erfgoed. Hoe zich dat verhoudt tot de expansieontwikkelingen aan de Zuidas is een van de onderwerpen van de expositie.

Originele bezonningsmachine
Op de expositie is ook de originele bezonningsmachine van Van Eesteren te zien. Een tot de verbeelding sprekend apparaat. Woningen moesten optimaal gebruik maken van de zoninval, vond hij. Om dat te testen gebruikte hij de dit apparaat waarmee hij bekeek hoe de zon per dag en per uur de woningen binnenkwam. Zo bepaalde hij de optimale ligging van de bouwstroken.

Uitnodiging
Graag nodigen wij u uit om Van Eesteren in Buitenveldert te ontmoeten. U bent van harte welkom de expositie te komen bekijken op van 4 oktober t/m 3 november, op woensdag t/m zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur. Toegang: gratis.

Data: 4 oktober t/m 3 november
Tijd: woensdag t/m zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur
Locatie: Kunstkapel, Prinses Irenestraat 19, naast het Nicolaas Lyceum, boven Restaurant As; Amsterdam-Zuid

Uitgelicht