Fietstocht langs rijtjeshuizen

Als vervolg op de fietsexcursie van 22 november 2014 langs Rijtjeshuizen in de Westelijke Tuinsteden in Slotermeer en Geuzenveld wordt er op 18 april 2015, onder leiding van Erik Swierstra en Wil Val, een fietsexcursie gehouden naar Slotervaart en Nieuw-Sloten.

Het rijtjeshuis kan gezien worden als hét typische Nederlandse huis. De meerderheid van de Nederlandse bevolking bewoont een dergelijke woning. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen in Nederland zijn rijtjeshuizen.

Ook in Nieuw-West kan men niet heen om het rijtjeshuis. In de Westelijke Tuinsteden vind je naast portieketagewoningen, duplexwoningen en flats ook veel rijtjeshuizen. Van Eesteren vond in de opzet van de Westelijke Tuinsteden diversiteit heel belangrijk. Tussen de portieketagewoningen en de hoogbouw in werden veel rijtjes met eengezinswoningen gebouwd.

In de Couperusbuurt vind je bijvoorbeeld identieke aan elkaar geschakelde eengezinswoningen van architecten Snellebrand en Tuynman (1954). In Slotervaart-Zuid ligt het Bluebanddorp met de zaagtandwoningen van Van Gool (1959), maar ook in uitbreidingen als Nieuw-Sloten en Middelveldse Akerpolder en in de vernieuwingsgebieden in Nieuw-West is het rijtjeshuis alom vertegenwoordigd. Denk aan het project Hartenlust van Kempe Thill Architecten in de Domela Nieuwenhuisstraat.

Zie ook: tentoonstelling ‘Het Rijtjeshuis’ en de Van Eesterengesprekken #37 en #38.

Deze fietstocht zal zich alleen richten op rijtjeshuizen in Slotervaart en Nieuw-Sloten.

Datum: zaterdag 18 april
Tijd: 14.00-16.00
Startlocatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Vertrektijd: 14.00 uur; duur fietstocht circa twee uur
Kosten: 7,50, inclusief een kopje koffie of thee

Koop kaarten


Rotterdam, Lindtstraat 12060-40. Foto: © Luuk Kramer.Bejaardenwoningen in rijtjes in Slotermeer. Foto: Noud de Vreeze.Atelierwoningen Van Karnebeekstraat in Geuzenveld. Foto: BMA.Louis Couperusstraat in Slotermeer. Foto: Noud de VreezeBetondorp in Amsterdam-Oost. Foto: Noud de Vreeze.

Uitgelicht

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll - Foto Luuk KramerVerkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum