Fietsen langs Werk in Tuinen van West #2

Plattegrond Westgaarde.

Plattegrond Westgaarde.

Fietsexcursie langs werkplekken in de Tuinen van West #1

Fietsexcursie langs werkplekken in de Tuinen van West #2

Vrijdagmiddag 20 mei verkennen we al fietsend de Lutkemeerpolder en diverse (werk)plekken in Tuinen van West.

We beginnen deze middag bij Herdenkingspark Westgaarde. Tijdens een korte rondleiding komen we meer te weten over het bijzondere, groene karakter van deze  begraafplaats. De excursie vervolgt met een fietstocht langs Business Park Amsterdam Osdorp, opgezet door de organisatie SADC (Schiphol Area Development Company) samen met de gemeente Amsterdam. Het bedrijvenpark richt zich zowel op Schiphol als op de stad. Eromheen ligt een groen multifunctioneel recreatiegebied. Hier vind je een combinatie van zeer oude en nieuwe landschappen, van idylle en romantiek, rafelranden, kunst en cultuur, horeca, sportvoorzieningen en (stads)landbouw. We doorkruisen hierbij ook de Groene AS, welke om Amsterdam heen loopt en een groot aantal grote en kleine natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude met elkaar verbindt.

Tot slot worden we ontvangen bij firma Van der Tol, hoveniers en terreininrichters. Het bedrijf is in 1945 opgericht en bevindt zich van oudsher in de Westelijke Tuinsteden. Zij namen er een deel van de aanleg van de groenvoorzieningen voor hun rekening, met name de hoven van de woningbouwverenigingen. Ook vandaag de dag voert men het beheer en onderhoud ervan uit. Hier sluiten we de middag af met een klein drankje.

Landschapsarchitect Pieter Boekschooten is opnieuw onze gids. Hij werkt zelf onder meer voor Tuinen van West en vertelt tijdens de excursie over het ontstaan van het gebied en wijst op de bijzondere eigenschappen van dit groene deel van Amsterdam.

Meer informatie hier.

Uitgelicht